1888. gadā Romas pāvests Leo XIII priesterības 50. jubilejā no Rīgas saņēma dāvanu – krāšņu albumu “Terra Mariana. 1186-1888”. Albums vēstīja par kristīgās ticības izplatīšanos Latvijā un Igaunijā, kādreizējā Livonijā, ko mēdz saukt par Marijas zemi (Terra Mariana).

Nozīmīgā kultūrvēstures mantojuma izpētes nolūkos 2007. gada 22. maijā tika noslēgts starpvalstu sadarbības līgums starp Vatikāna bibliotēku un LNB, saskaņā ar kuru izgatavoti 10 albuma oriģinālam atbilstoši faksimileksemplāri un iespiesti 1000 eksemplāri samazināta izmēra “Terra Mariana” kopiju pētnieku un interesentu vajadzībām.

“Terra Mariana” faksimila izdošanas organizatoriskajā un pētnieciskajā darbā iesaistījusies LR Ārlietu ministrija, LR Kultūras ministrija, LNB un Daugavpils Universitāte. Daugavpils Universitātes profesora Henriha Soma vadībā turpinās darbs zinātnisko komentāru sējuma sagatavošanā.

Albumam “Terra Mariana” veltītajos lasījumos LNB direktors Andris Vilks klausītājiem demonstrēs Modenā iespiesto faksimilu, albuma izvērtējumam sava laika zinātnē un sabiedriskajā dzīvē būs veltīti zinātnisko komentāru autoru Rūtas Kaminskas un Henriha Soma ziņojumi. Par topošo izdevumu latviešu grāmatniecības kontekstā un tā sagatavošanas problēmām savās pārdomās dalīsies projekta darba grupas dalībnieki Ieva  Jansone, Ināra Klekere, Anta Rugāte un Alberts Sarkanis.

 

 

Video skat.: http://youtu.be/iJPhSzrfJ30