Amerikas Digitālā publiskā bibliotēka (Digital Public Library of America – DPLA), kas nodrošinās piekļuvi Amerikas Savienoto Valstu bibliotēku, arhīvu un muzeju digitālajām kolekcijām paziņojuši, ka veidos savu tehnisko struktūru tādējādi, lai veicinātu sadarbspēju līdzīgi kā tas ir Europeana.

 

Roberts Darntons (Robert Darnton) DPLA Rīcības komitejas loceklis un Hārvarda Universitātes bibliotekārs sacīja: “Sadarbība starp DPLA un Europeana nozīmē, ka beidzot ar vienu klikšķi lietotājiem no jebkuras vietas būs piekļuve apvienotiem divu sistēmu resursiem. Datu bāzēs būs apkopoti daudzi miljoni grāmatu, brošūru, laikrakstu, manuskriptu, attēlu, skaņu un video ierakstu un citu veidu materiālu dažādos formātos”.

Europeana izpilddirektore Džila Kazinsa (Jill Cousins) komentēja: “Europeana tika veidota kā atvērta un sadarbspējīga sistēma un sadarbība ar DPLA ir šī mērķa apstiprinājums. Ar kopīgiem pūliņiem divos kontinentos Europeana un DPLA cer veicināt vispasaules tīkla izveidi ar partneriem no visas pasaules”.

 

Vēl viens ieguvums no šīs sadarbības būs virtuāla izstāde par eiropiešu migrāciju uz Ameriku. DPLA un Europeana demonstrēs savu kopējo kolekciju potenciālu digitalizējot un nodrošinot brīvu piekļuvi materiāliem par ceļojumu no Vecās pasaules uz Jauno. Šis pilotprojekts ietvers tekstus un attēlus par to cilvēku pieredzi, kas pameta savas mājas un devās tūkstošiem jūdžu pāri nedrošajam okeānam. Vēstules, fotogrāfijas, oficiāli ieraksti atklāj mazāk zināmu skatu uz eiropiešu skarbo pasauli. Tāpat liecības ilustrē imigrantu kultūras šoku un grūtības pēc ierašanās Amerikā. Ikviens Amerikas Savienotajās Valstīs, tostarp amerindiāņi, ir cēlies no imigrantiem un gandrīz ikvienam Eiropā ir kāda saistība ar migrāciju, vai nu Eiropas robežās vai pāri okeānam. Ikvienam būs iespēja digitāli ceļot caur šo bagātīgo izstādi.

 

DPLA – Europeana kopīgie principi

DPLA un Europeana ir kopīgs mērķis: padarīt pieejamas bibliotēku, muzeju un arhīvu vērtības.

Principi, kas palīdzēs piepildīt šo misiju:

  • veidot sistēmas un datus savstarpēji operējamus;
  • veicināt atklātu piekļuvi ar kopīgu esošo un jaunu nostādņu palīdzību attiecībā uz saturu, datiem un metadatiem;
  • regulāri sadarboties sistēmu specifisko aspektu izstrādē, sākot ar sadarbspējīgu datu modeli, koplietojamu pirmkodu un kooperatīvu kolekciju uzbūvi.

 

Par Amerikas Digitālo publisko bibliotēku

Par Europeana