Šobrīd savā tīmekļa vietnē un izmantojot API Europeana piedāvā 2300 Eiropas galeriju, bibliotēku, muzeju un arhīvu tiešsaistes kolekcijas. Tas nozīmē, ka ikviens, kurš strādā radošajā industrijā, no jebkuras vietas pasaulē var iepazīties ar Eiropas kultūras mantojumu un iedvesmoties jaunu pakalpojumu, aplikāciju vai spēļu veidošanā.

 

Pieejami ir ne tikai vēsturiski dokumenti un seni mākslas darbi – Europeana trīsdesmit miljonais objekts ir brīnišķīga animācijas filma, kas 2012. gadā saņēma Kinoakadēmijas balvu “Oskars” kā labākā animācijas īsfilma. The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore (Morisa Lesmora kunga fantastiskās lidojošās grāmatas) ir stāsts par cilvēkiem, kas savas dzīves velta grāmatām, un grāmatām, kas atbild ar to pašu. Moriss Lesmors ir asa, humoristiska alegorija par stāsta dziedinošo spēku. Filma ir nokļuvusi Europeana ar Austrijas mākslu, zinātni un tehnoloģijas apvienojošās organizācijas “Ars Electronica”, Austrijas nacionālā agregatora “Kulturpool” un Mūsdienu mākslas digitalizācijas projekta starpniecību. Neparasti mūsdienu filmai – tā ir pieejama ar Creative Commons jeb CC licenci, kas nozīmē, ka to drīkst izmantot un izplatīt nekomerciālos nolūkos.

 

The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore“, Moonbot Studios, William Joyce, Brandon Oldenburg, CC BY-NC-ND.
Skatīties animācijas filmu

 

Aizvadītajos piecos gados Europeana ir kļuvusi par pasaules vadošo virzītājspēku kultūras mantojuma jomā. Europeana modeli ir adaptējusi Amerikas Digitālā publiskā bibliotēka, kā arī Europeana ir kļuvusi par vispasaules līderi tādā jomā, kā atvērtā pieeja (open access). 2012. gadā Europeana radīja pavērsienu atvērtās pieejas principā, jo publicēja visus savus tā brīža datus (ap 20 miljoniem vienību) ar Creative Commons CC0 jeb Publiskā domēna licenci, kas nozīmē, ka visi tās metadati ir brīvi pieejami izmantošanai ikvienam un ir atvērti jaunradei.

 

Europeana ir arī attīstījusi pieeju, kā sabiedrības locekļi var līdzdarboties sava kultūras mantojuma apzināšanā tiešsaistē. Ar “Europeana 1914-1918” un “Europeana 1989” projektu starpniecību tūkstošiem cilvēku 17 valstīs ir izmantojuši iespēju kopīgot tiešsaistē vairāk nekā 60 000 ģimenes piemiņas lietas un stāstus, veidojot unikālu eiropiešu skatījumu uz šiem diviem nozīmīgajiem vēstures periodiem. Ņemot vērā mainīgās tehnoloģijas un pēdējo piecu gadu ieradumus, šajā nedēļā Europeana arī papildina savu Europeana Open Culture aplikāciju uz visām Apple un Android ierīcēm ar vēl papildu 100 000 vienībām no Europeana kolekcijām. Tagad aplikācijās būs aplūkojamas 450 000 vienības.

 

Europeana izpilddirektore Džila Kazina (Jill Cousins): “Mūsu piektā dzimšanas diena un trīsdesmit miljonu vienību atzīmes sasniegšana vienā mēnesī patiesi ir atzīmēšanas vērts notikums. Mēs esam daudz sasnieguši un ceram, ka drīz varēs novērtēt Europeana ieguldītā smagā darba rezultātus – tūkstošiem organizācijas no visas Eiropas strādā kopā, sākot no jauna satura un tehnoloģiju attīstīšanas līdz pārliecībai, ka digitālās kolekcijas ir pieejamas ērtā un unificētā formā. Europeana Open Culture aplikācija ir kā pierādījums tam, kas ir iespējams ar brīvi pieejamiem, korekti apzīmētiem datiem. Mēs meklējam vēl jaunus veidus, kā šādi izmantot mūsu kultūras mantojumu. Mūsu mērķis ir no tiešsaistes portāla kļūt par vispasaules platformu, kurā ikviens var izmantot datus savai attīstībai un projektiem.”

 

Preses kontaktiem: Eleanor Kenny, +44 (0)20 7412 7113/ +44 (0)7827 896875, eleanor.kenny@bl.uk
 

Par Europeana

 

Europeana apvieno Eiropas galeriju, bibliotēku, muzeju, arhīvu un audiovizuālo kolekciju digitālo saturu. Pašlaik Europeana nodrošina vienotu pieeju vairāk nekā 30 miljoniem grāmatu, filmu, gleznu, muzeju objektu un arhīvu dokumentu no vairāk kā 2 300 satura piegādātājiem. Europeana portālā ir iekļauts visu Eiropas dalībvalstu saturs un portāla saskarne ir pieejama 29 Eiropas valodās. Europeana galvenais finansiālais atbalstītājs ir Eiropas Komisija.

 

Europeana Fonds tāpat uztur vietnes, kur cilvēki var augšupielādēt un pārlūkot dzimtu vēstures materiālus un stāstus no Pirmā pasaules kara – www.europeana1914-1918.eu un Dzelzs priekškara krišanas notikumiem Eiropā: www.europeana1989.eu, kā arī informācijas vietni kultūras mantojuma sektora profesionāļiem: pro.europeana.eu