Šogad Ēnu dienas portālā publicētā bibliotekāra vakance mūsu filiālbibliotēkā aicināja pavadīt vienu īpašu dienu īpašā bibliotēkā, palīdzot sniegt bibliotekāros pakalpojumus cilvēkiem ar redzes traucējumiem. 

 

Ēnas lomā sagaidījām Daugavpils Valsts ģimnāzijas 12. klases skolnieci Anastasiju, kura gan sākotnēji plānoja ēnot citu profesiju, taču laimīgas apstākļu sakritības dēļ kļuva par mūsu Ēnu un šādu iznākumu it nemaz nenožēlojot. Un tiešām, pateicoties dalībai šajā Ēnu dienā, Anastasija daudz ko iepazina un piedzīvoja pirmo reizi dzīvē: pirmo reizi pārkāpts īpašās bibliotēkas durvju slieksnis un pildīti bibliotekāra pienākumi, pirmo reizi iepazīts slavenais Braila raksts un īsts suns-pavadonis, pirmo reizi varēja aprunāties ar neredzīgiem cilvēkiem un pastāstīt arī par sevi. Un lai gan mūsu Ēna par bibliotekāru kļūt neplāno, tā bija lieliska iespēja pārbaudīt un pielietot praksē savas zināšanas un komunikācijas prasmes, jo atrast pieeju un veiksmīgi nodibināt kontaktu ar bibliotēkas lietotājiem ar redzes zudumu ne vienmēr un ne katram ir pa spēkam. Anastasijai gan tas ļoti labi izdevās – cerams, šī veiksmīgā pieredze sniegs arī pašai jaunietei iekšēju pārliecību par savām spējām un piemērotību darbam ar cilvēkiem, klientiem.

 

Ēnu dienas gaitā Anastasiju gaidīja ne tikai daudz dažādu jaunu iespaidu, aizraujošas tikšanās un informācijas jūra, bet arī reāli uzdevumi un praktiski bibliotekārās ikdienas darbi, piemēram, bija jāsagatavo pasta sūtījums ar audiogrāmatām lasītājam no Krustpils novada, jāapkalpo lietotāji, jāsakārto krājums, jānomaina grāmatu izstādes. Visus šos darbus pavadīja daudz jautājumu un atbilžu, sarunu un pārdomu, līdz ar to pieredzes un zināšanu apmaiņa notikusi nevis vienā virzienā, bet abpusēji, smeļoties arī no Ēnas jaunas ierosmes, viedokļus un pat grāmatu ieteikumus, kas pašlaik ir “topā” jauniešu vidū.

 

Ēnu diena patiešām var kļūt par īpašu dienu ne tikai pašai Ēnai, bet arī bibliotekāram, turklāt šī viena diena var kļūt par pamatu ilgtermiņa sadarbībai starp bibliotēku un Ēnu jau kā brīvprātīgā palīga un bibliotēkas drauga lomā. Mēs noteikti piedalīsimies šajā akcijā arī nākamgad un iesakām arī citām bibliotēkām aktīvi izmantot iespēju veidot jauniešu vidū izpratni par bibliotekāru kā par dinamisku, daudzpusīgu, interesantu un cienījamu profesiju – jo tā tāda arī ir!