EK pagājušajā nedēļā paziņoja, ka raizējas par izdevēju un “Amazon” līgumos iekļautajiem punktiem, kas “varētu citiem grāmatu izplatītājiem padarīt grūtāku konkurenci, attīstot jaunus un inovatīvus produktus un pakalpojumus,” teikts EK paziņojumā.

Šie punkti nodrošina, ka “Amazon” vienmēr ir vienā līmenī ar konkurentiem, kas, šķiet, pasargā to no konkurences, uzskata EK. “Amazon”, piemēram, pieprasa izdevējiem informēt kompāniju, ja citam uzņēmumam tiek piedāvāti labvēlīgāki nosacījumi.

EK izmeklēšana tiks koncentrēta uz angļu un vācu valodas e-grāmatu tirgu.

Ja tiks atklāts, ka konkurence tikusi ierobežota, tas varētu nozīmēt, ka pārkāptas Eiropas Savienības (ES) normas par dominējošā stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

EK norāda, ka “Amazon” ir lielākais grāmatu izplatītājs Eiropā. “”Amazon” ir attīstījis veiksmīgu biznesu, kas patērētājiem piedāvā visaptverošus pakalpojumus, tostarp e-grāmatas. Mūsu izmeklēšana to neapšauba,” sacīja ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere.

“Tomēr mans pienākums ir pārliecināties, ka “Amazon” vienošanās ar izdevējiem nekaitē patērētājiem,” uzsvēra komisāre.

Uzņēmumiem, kuri pārkāpuši ES konkurences normas, var piemērot ievērojamus naudassodus.

ASV bāzētais “Amazon” jau iepriekš piedzīvojis ES spiedienu nodokļu jomā. Pagājušajā mēnesī uzņēmums paziņoja, ka sāks deklarēt pārdošanu vairākās Eiropas valstīs, nevis tikai Luksemburgā, kur ir zemi nodokļi.

 

Arī e-grāmatu biznesam EK pievēršas ne pirmo reizi. “Apple” un dažiem citiem izdevējiem tā 2012. un 2013. gadā lika atteikties no līgumiem, par kuriem EK bija aizdomas, ka to mērķis ir paaugstināt cenas.