“Komisijā darbojas 11 deputāti un tikai četriem ir iepriekšēja darba pieredze komisijā. Tādēļ darbu uzsākām, kolēģus iepazīstinot ar komisijas darbu iepriekšējos sasaukumos un pārraugāmās jomas problemātiku,” skaidro komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete.

Viens no pirmajiem komisijas darbiem bija tikšanās ar nozares ministriem – izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli un kultūras ministri Žanetu Jaunzemi-Grendi. “Iepriekšējā prakse parāda, ka tikai tad, ja Saeimas komisija un ministrija darbojas saskaņoti, var veikt nepieciešamos pārkārtojumus un stiprināt labo praksi, kas nozarē jau pastāv,” uzsver komisijas priekšsēdētāja. “Jau iepriekšējā Saeimā esam iedibinājuši tradīciju regulāri tikties ar ministriem un pārrunāt viņu darbu, kā arī savlaicīgi saņemt informāciju par Ministru kabineta noteikumu izstrādi, kas praktiski ievieš Saeimas pieņemtos likumus. Sadarbība ar jaunajiem ministriem solās būt auglīga.”

Mūsu pārziņā ir likumi, kas saistīti ar izglītību, zinātni, kultūru un sportu. Šajā sesijā strādājām ar grozījumiem Izglītības likumā un Profesionālās izglītības likumā. Nopietnākais darbs pašlaik saistās ar grozījumiem Zinātniskās darbības likumā, kurā sakārtosim patentu un izgudrojumu reģistrēšanu, informē I. Druviete.

Lai noskaidrotu sabiedrības viedokli un nozares ekspertu argumentus, komisijas sēdēs allaž piedalās plašs uzaicināto personu loks. I. Druviete norāda, ka “komisija ir devusies arī izbraukuma sēdēs, piedaloties, piemēram, latviešu zinātnieku kongresā, Rīgai kā 2014. gada Eiropas kultūras galvaspilsētai veltītajā konferencē, vairākos semināros par augstāko izglītību un zinātni. Esam tikušies ar Latvijas Izglītības un zinātnieku arodbiedrības, Rīgas pieminekļu aģentūras un vairāku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem”.

Tāpat komisija rūpīgi sekojusi līdzi Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvniecības jautājumiem. Komisijas sēdēs vairākas reizes esam uzklausījuši atbildīgās amatpersonas un arī paši vairākas reizes klātienē sekojuši tam, kā norisinās būvniecības darbi, stāsta I.Druviete. Viņa norāda, ka “Gaismas pils ēka ir ne tikai simbols, bet nozīmīga mūsu tautas intelektuālā un mākslinieciskā mantojuma krātuve un mēs esam ieinteresēti, lai tā pēc iespējas ātrāk vērtu durvis apmeklētājiem un tā būtu pēc iespējas daudzpusīgi izmantota”.

Pēdējā rudens sesijas komisijas sēdē apmeklējām Strazdumuižas internātvidusskolu – attīstības centru vājredzīgiem un neredzīgiem bērniem, kur pārrunājām ar speciālo izglītību saistītos aspektus. Šiem jautājumiem komisija pievērsīs vērību arī tālākajā darbā, atzīmē komisijas priekšsēdētāja.

Video intervija ar Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāju Inu Druvieti: http://www.youtube.com/user/SaeimaSAB?feature=mhee#p/u/0/_NUE054gm8Y

 

Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.