Šo bezmaksas literāro sarīkojumu, kas adresēts bērniem, vecākiem un visiem bērnu grāmatu draugiem, organizē Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (IBBY Latvijas nodaļa).

Lasījumu nosaukumu šoreiz iedvesmojusi 2015. gada starptautiskās Baltvilka balvas laureātes un lasījumu viešņas, igauņu rakstnieces Aino Pervikas grāmata “Drakoni svešumā”. Tās fragmentu lasījumos varēs noklausīties otras šā gada laureātes Maimas Grīnbergas tulkojumā. Lasījumos Igauniju pārstāvēs arī Aino Pervikas meita, populārā bērnu grāmatu autore un ilustratore Pireta Rauda, kuras darbi izdoti arī latviešu valodā.

Savus dzejoļus bērniem lasīs Ieva Samauska, Ērika Bērziņa un Inese Zandere, bet jaunus atdzejojumus no poļu un horvātu valodām sagatavojuši Māris Salējs un Arvis Viguls. Ar pasaku par drakoniem, kam kara dēļ jābēg no dzimtenes, sasauksies arī fragments no Pegijas Parnasas dokumentālā stāsta bērniem, kas vēsta par autores bērnību holokausta laikā, Ilzes Štegenburgas tulkojumā no vācu valodas. Inga Žolude un Luīze Pastore iepazīstinās ar saviem jaunajiem prozas darbiem,  bet divkārtējais Baltvilka balvas laureāts Māris Rungulis baidīs bērnus ar literāriem spoku stāstiem. Muzikālā dialogā ar bērnu literatūru iesaistīsies Jēkabs Nīmanis un Maksims Šenteļevs.

Starptautisko Jāņa Baltvilka balvu bērnu literatūrā un grāmatu mākslā un ar to saistīto pasākumu norisi finansiāli un organizatoriski atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas Dome, Latvijas Republikas Kultūras ministrija, Starptautiskā Ventspils rakstnieku un tulkotāju māja,  Latvijas literatūras centrs, Jaunais Rīgas teātris, VAS Latvijas valsts meži, vīnu veikals Ervīns&Filles, tipogrāfija Masterprint, studija Pixelart. Informatīvie atbalstītāji: nedēļas žurnāls IR, žurnāls Latvju Teksti, nacionālā ziņu aģentūra LETA, Latvijas Radio, laikraksts Diena, portāls Delfi un interneta žurnāls Satori.lv.

 

 
***
Jāņa Baltvilka balvas bērnu literatūrā un grāmatu mākslā pasniegšana notiek kopš 2004. gada, bet kopš 2008. gada balvu piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona rakstniekam un viņa darba tulkotājam. Balvas uzdevums ir fokusēt sabiedrības uzmanību uz pozitīvu mērķi – bērnu, kurš lasa interesantu un skaistu grāmatu latviešu valodā.
Baltvilka balvas mērķis ir palīdzēt latviešu bērnu literatūrai nonākt jaunā attīstības pakāpē, pievērst talantīgu rakstnieku un mākslinieku interesi bērnu grāmatām un rosināt bērnus un viņu vecākus izvēlēties augstvērtīgas grāmatas.