2015. gada 11. martā plkst. 17:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 11. stāvā (Rīgā, Mūkusalas ielā 3) notiks spāņu lektora Dr. Migela Vaskeza Linjana (Miguel Vázquez Liñán) lekcija “Atceroties Franko: Vēsturiskā atmiņa mūsdienu Spānijā” (Remembering Franco: Historical Memory in Contemporary Spain).

Tā notiek LNB rīkoto akadēmisko lasījumu “21. gadsimta saturs” ietvaros, un lekciju organizē LNB sadarbībā ar Frīdriha Eberta fondu un Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtu. Pasākums notiks angļu valodā. Ieeja bez maksas.

Ko Spānijā nozīmē vārdkopa “vēsturiskā atmiņa”?
Šis ir pirmais jautājums, kas jāuzdod, lai saprastu galvenās pētnieciskās problēmas saistībā ar atmiņu mūsdienu Spānijā. Francisko Franko diktatūra gandrīz četrdesmit gadu garumā atstāja redzamu iespaidu uz Spānijas nacionālās vēstures oficiālo stāstu, ko izplata mācību grāmatas, muzeji un mediji.

Lekcijā tiks aplūkoti galvenie vēsturiskie mīti, kas tika izvirzīti priekšplānā Franko diktatūras laikā. Pēc tam uzmanība tiks pievērsta viskontraversālākajam jautājumam: “Kā atcerēties Franko represijas?” Mēģinot izprast šo sarežģītību, jāatgriežas pie 1977. gada amnestijas likuma, kas de facto pasargā jebkuru Franko laikā pastrādāto noziegumu no nokļūšanas tiesas priekšā. Trīsdesmit gadus vēlāk konservatīvā Tautas partija (Popular Party), kas pašlaik atrodas valdībā, balsoja pret sadaļu Vēsturiskās atmiņas likumā (2007), kura formāli nosoda Franko režīmu. Kāpēc? Un kāpēc katrai no Spānijas valdībām ir bijis tik grūti uzņemties atbildību, meklējot Pilsoņu karā un diktatūras laikā pazudušās personas, kuru skaits, balstoties atšķirīgos aprēķinos, pārsniedz piecdesmit tūkstošus?

Un visbeidzot Dr. Linjans pievērsīsies sabiedriskajām kustībām, kuru mērķis ir izvirzīt vēsturisko atmiņu sabiedrības diskusiju priekšplānā.

Migels Vaskezs Linjans ir Seviļas universitātes lektors. 1999. gadā viņš ieguvis doktora grādu informācijas zinātnēs Madrides Komplutenses universitātē, publicējis pētījumus par Eiropas mediju vēsturi, vēsturisko atmiņu, propagandas vēsturi un Krievijas mediju sistēmu. Linjans ir vairāku mediju un propagandas vēsturei veltītu grāmatu autors un sastādītājs.

Plašāka informācija par akadēmiskajiem lasījumiem

 
Informāciju sagatavoja:
Gustavs Strenga
Vecākais pētnieks
Komunikācijas un mārketinga nodaļa
Latvijas Nacionālā bibliotēka
E-pasts: gustavs.strenga@lnb.lv