Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) un Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) aicina uz diskusiju par redaktora lomu mūsdienu medijos, lai pievērstos šim svarīgajam, bet bieži nenovērtētajam posmam mākslas kritikā.

Diskusija notiks 17. maijā plkst. 17.00 LNB korē (11. stāvā). Ieeja bez maksas.

 

 Sarunā piedalīsies tādi pieredzējuši kultūras mediju redaktori kā Ilmārs Šlāpins (“Satori” galvenais redaktors), Edīte Tišheizere (praktizējoša teātra kritiķe, žurnāla “Teātra vēstnesis” galvenā redaktore), Kristīne Matīsa (praktizējoša kino kritiķe, “Kino Raksti” galvenā redaktore), Dace Smildziņa (žurnāla “IR” kultūras sadaļas redaktore) un Rudīte Kalpiņa (žurnāla “Domuzīme” galvenā redaktore), Anita Bormane (“Latvijas Avīzes” galvenās redaktores vietniece). Sarunu vadīs kultūras žurnāliste, redaktore un teātra kritiķe Henrieta Verhoustinska.

Rakstītās recenzijas tekstu rada autors – kritiķis, un to saņem lasītājs – mākslas darba skatītājs, klausītājs, arī radītājs. Taču šajā ķēdītē ir vēl viens posms – redaktors, kura neredzamā, individuālā roka ietekmē galarezultātu. Autori no redaktora sagaida skaidru komunikāciju, norādot konkrētā medija stilistisko un saturisko ievirzi, valodas kļūdu labošanu, nezaudējot teksta domu un autora individuālo izteiksmes stilu. Savukārt lasītāji, arī tie, kuri varbūt pat neapzinās redaktora eksistenci, no viņa sagaida sekošanu aktuālās kultūras pulsam, gādājot par kvalitatīvu, augstvērtīgu kritiku savā medijā. Redaktors ir kā vidutājs starp lasītāju un rakstītāju, starp mākslas darbu, kritiku un tā uztvērēju. Taču redaktors nav balta lapa bez sava viedokļa un viņa personība var būt jūtama arī medija publicētajā tekstā.

Kādas ir attiecības starp gatavo darbu, mediju un kritiķi, kurš ir šī teksta autors? Kāda ir redaktora loma šodien, viltus ziņu laikmetā? Kāda ir redaktora atbildība lasītāja un rakstītāja priekšā? Vai mākslas kritikas mediju redaktors ir misijas lieta? Ja tā, kāda ir šīs profesijas nākotne? Un, galu galā, kā vērtēt redaktora personības ietekmi uz publicēto kritiku? Šie un līdzīgi jautājumi tiks apskatīti sarunas laikā.Diskusija tiek rīkota kā daļa no “RIGA IFF Critics Meeting 2018”. “Critics Meeting” ir tikšanos un diskusiju platforma praktizējošiem Latvijas kino kritiķiem, studentiem un entuziastiem.

2018. gadā Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros (18.–31. oktobrī) “Critics Meeting” pievērsīsies jautājumam – ko nozīmē būt kritiskam? 

 

Papildu informācija:
Elīna Kanela
RIGA IFF Mediju koordinatore
E-pasts: press@rigaiff.lv
Tālr.: 26 565 652
www.rigaiff.lv