Datornepratējiem jau no marta aizsāktas mācības par pašu vienkāršāko – darbu Word teksta redaktorā, tādejādi apgūstot klaviatūru. Mēģinājām iegaumēt klaviatūras izkārtojumu, atrast lielos burtus, izveidot garumzīmes, izmantot pieturzīmes. Mācījāmies pāriet uz jaunu rindkopu un ievietot atstarpi starp vārdiem. Tika drukāts teksts no grāmatas “Velniņi” un dažāda veida literatūras, tika labotas kļūdas tekstā. Centīgākie skolnieki iemācījās arī izveidot savu CV. Izmēģinājām uzdrukāto tekstu izdrukāt. Un pats galvenais – ieslēgt un izslēgt datoru. Aprīlī apmācāmie izveidoja savu Google kontu, lai arī turpmāk varētu izveidot Google piedāvātās iespējas. Tika gūts ieskats Google+ darbībā. Skatījām, kā iepriecināt sevi skatot Youtube video. Maijā turpinājām apskatīt Google piedāvājumus – kartes, disku, tulkotāju, iespēju atrast lētākus lidojumus un grāmatas internetā. Jūniju esam iesākuši ar to, ka apgūstam, kur tiešsaistē izlasīt populārākos Latvijas laikrakstus, kur meklēt tiešsaistes ziņas. Kā sameklēt izdevīgus pirkšanas un pārdošanas piedāvājumus internetā un sameklēt darbu. Visbeidzot skatām, kur internetā atrast datus par sevi un kā to izdarīt. 

 

Paldies tām divām kundzēm, kuras nāk patiešām regulāri un atkārto to, ko iemācījušās. Un arī tiem cilvēkiem, kas nāk ne tik bieži, bet vienkārši apmeklē bibliotēku, lai iemācītos sev saistošo. Pat ja pēc mācībām vēl joprojām ir nepieciešama bibliotekāra palīdzība, tomēr ir radusies apjausma, kā strādā dators un cik daudz iespēju ir interneta plašumos. Jāatgādina klasiskais teiciens, ka “nekad nav par vēlu mācīties”. Turklāt darbošanās ar datorprogrammām un internetu sagādā tik daudz prieka!

 

Jūlijā un augustā “skolnieki” varēs paņemt atvaļinājumu vai atkārtot jau zināmās lietas, bet septembrī atsāksim mācīšanos ar Ulbrokas bibliotēkas abonētajām datubāzēm News.lv un Letonika.lv, kuras lieti noder, kā meklējot konkrētu informāciju laikrakstos, tā vispārējā Latvijas kultūras apguvē caur enciklopēdijām, vārdnīcām, pilntekstu latviešu autoru darbiem, attēliem, video un audio ierakstiem, valodas mācību un tik daudzām citām iespējām, kādas piedāvā šīs datubāzes. Oktobrī bibliotekāri piedāvā iespēju apgūt virtuālā kopkataloga un bibliotēku WebPAC piedāvātās iespējas. Gan atrast nepieciešamo izdevumu, gan izmantojot bibliotēkas doto lietotājvārdu un paroli (ja esat bibliotēkas lasītājs) rezervēt, pagarināt grāmatas un veikt citas darbības ar WebPAC. Novembrī atgriezīsimies pie sarežģītākiem jautājumiem, kas attiecas uz elektroniskās vides izmantošanu pakalpojumos un arī rēķinu apmaksu elektroniski. Bet gaidot Ziemassvētkus – decembrī izmantosim datorus rokdarbiem un izklaidei – meklējot tiešsaistē apsveikumus, Ziemassvētku rotājumus un informāciju par šo svētku tradīcijām, atkārtojot tiešsaistes meklēšanas galvenos principus.

 

Atgādinām, ka, iepriekš sarunājot apmeklējuma laiku, varat ar bibliotekāra palīdzību apgūt datora lietošanas pamatus arī citkārt. Iedrošinājumam varam teikt, ka arī gados vecāki ļaudis bieži izmanto datoru galvenokārt rēķinu apmaksai un lai uzzinātu pasaules jaunumus tiešsaistes ziņu portālos. Dators ir kļuvis par draugu ne tikai bērniem un jauniešiem, bet arī citu paaudžu cilvēkiem. Un bibliotēka ir vieta, kur nesteidzīgi un bez maksas iemācīties pašus pirmos soļus darbībā ar datoru!