Reti kurš bibliotēku nozares pārzinātājs būs pārsteigts, uzzinot, ka viena darbinieka bibliotēkā nākas darīt ļoti daudz. Un tomēr – cik īsti spēj paveikt viens darbinieks un vai visu vienlīdz kvalitatīvi? Tas ir labi vai slikti, ka vienlaikus esi gan priekšnieks, gan padotais un pašam vien nākas ne vien pieņemt atbildīgus lēmumus, bet arī labot savas pieļautās kļūdas?

Saldus novada Kursīšu pagasta bibliotēkas-informācijas centra vadītājs Mārtiņš Lagzdons bibliotekārajās aprindās pazīstams jau ilgāku laiku: bibliotēkas vadītāja postenī viņš stājies pirms vairāk nekā desmit gadiem. Kursīšu bibliotēkas darbs augstu novērtēts ne tikai lasītāju un pagasta iedzīvotāju, bet arī kolēģu vidū. Jau tālajā 2007. gadā, kad tika nodibināta LNB Atbalsta biedrības balva “Pagasta bibliotekārs – Gaismas nesējs”, Mārtiņš bija šīs balvas Kurzemes reģiona ieguvējs. Tomēr īpašu atpazīstamību Mārtiņš guva aizvadītajā gadā, kad kļuva par Latvijas Bibliotekāru biedrības titula “Gada bibliotekārs 2015” saņēmēju.

Cik tālu sniedzas šīs visai nomaļās Latvijas pierobežas bibliotēkas darbs un kādas aktivitātes tā piedāvā? Kur Mārtiņš smeļas ierosmi darbam un kā piesaista ieinteresētus un atsaucīgus lasītājus? Kā uzrakstīt interesantus projektus, izplānot pasākumu ciklus, rast jaunas iniciatīvas, sameklēt sadarbības partnerus? Un, beigu beigās – cik stundu gara ir Mārtiņa darbadiena? UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas tīkla “Stāstu bibliotēkas” pieredze, līdzdalība nozīmīgos projektos, tikšanās ar rakstniekiem un citiem ievērojamiem cilvēkiem, krustvārdu mīklu minēšanas čempionāti, sadarbība ar Kursīšu pamatskolas bibliotēku, dalība Kursīšu amatierteātrī “Kodols” – tie ir tikai nedaudzi radošākie piemēri. Tikšanās reizē dzirdēsim Mārtiņa pieredzes stāstus un uzdosim viņam arī citus, šeit neminētus jautājumus, lai rastu galveno atbildi – cik aizraujoši un izaicinoši ir būt vīrietim-bibliotekāram pagasta bibliotēkā.

Pasākuma ievaddaļā vārds tiks dots LNB Bibliotēku attīstības centra galvenajai bibliotekārei Elitai Vīksnai, jo Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavas krājumā rodams gana daudz ar publisko bibliotēku pakalpojumiem un lasītāju apkalpošanu saistītu izdevumu, kuri meklē ceļu pie saviem lasītājiem.

Uz tikšanos LNB “Bibliotekāru stāvā” šoreiz īpaši aicinām kolēģus no Latvijas publiskajām bibliotēkām, tomēr gaidīti, kā allaž, visi nozares interesenti.