Jaņs saniknoja valdību ar romānu “Dream of Ding Village” par AIDS krīzi, kā arī grāmatu “To Serve the People”, kurā viens no tēliem spēj sasniegt seksuālu apmierinājumu tikai tad, ja partneris plēš driskās Mao Dzeduna attēlus.

 

Savukārt Sorokina, kurš vislabāk pazīstams ar savu “Ledus triloģiju”, darbus aizliedza Padomju Savienībā.

 

Uz 60 000 sterliņu mārciņu (50 000 latu) prēmiju pretendē desmit rakstnieki no deviņām pasaules valstīm, kuru darbi sarakstīti vai tulkoti angļu valodā.

 

“Tie ir rakstnieki, par kuriem mēs esam nezūdoši pateicīgi un kurus mēs pārlasīsim vēl un vēl,” Džajpuras literatūras festivālā sacīja viens no pieciem žūrijas locekļiem Kristofers Rikss. “Viņu darbi ir apbrīnojami atšķirīgi.”

 

Desmit pretendenti tika atlasīti no garā saraksta, kurā ietilpa aptuveni 150 literāti.

 

45 gadus vecā franču rakstniece Marija Ndaja ir jaunākā nominante Bukera starptautiskās prēmijas vēsturē.

 

Īsajā sarakstā iekļuvis arī pirmais pretendents no Šveices Pīters Stams. ASV pārstāv divi rakstnieki – Lidija Deivisa un Merilina Robinsone, kura jau reiz ir bijusi nominēta Bukera starptautiskajai balvai.

 

Īso sarakstu noslēdz kanādiešu autors Josips Novakovičs, izraēliešu rakstnieks Aharons Apelfelds, indiešu literāts U.R.Anantamurtijs un pakistānietis Intizars Huseins.

 

Uzvarētājs tiks paziņots 22. maijā Londonā.

 

Bukera starptautiskā prēmija reizi divos gados tiek piešķirta dzīvam autoram, kura daiļdarbs vai nu sarakstīts angļu valodā, vai arī pieejams tulkojumā angļu valodā.

 

2011. gadā tika apbalvots amerikāņu rakstnieks Filips Rots. 2009. gadā prēmiju saņēma kanādiete Alise Manro, bet 2007. gadā – nigēriešu literāts Činua Ačebe. Savukārt 2005. gadā, kad prēmija tika pasniegta pirmoreiz, to ieguva albānis Ismails Kadarē.

 

Bukera starptautiskā balva atšķiras no Bukera prēmijas. Ar ko apbalvo rakstnieka jaunradi ilgākā laika posmā, tās attīstību un vispārējo ieguldījumu daiļliteratūrā.