Kopš 1991.gada janvāra notikumiem pagājis krietns laiks un ir izaugusi jauna paaudze, kura par šo laiku uzzina no masu mēdijiem vai aculiecinieku stāstītā. Baložu bibliotēkas darbiniece A. Lemeševska ieskicēja notikumu hronoloģiju, kad situācija valstī mainījās ne pa dienām, bet pa stundām.

 

Savās atmiņās labprāt dalījās mūsu novadnieki, aktīvi janvāra notikumu dalībnieki un aculiecinieki – Jānis Kūkums un Lija Silvija Siliņa. Pēc 13. janvāra traģiskajiem notikumiem Lietuvā, Jānis Kūkums ar domubiedriem un kaimiņiem devās uz Latvijas Tautas frontes rīkoto mītiņu 11.novembra krastmalā. Tajā pat dienā Latvijas iedzīvotāji sāka veidot barikādes vairākās Rīgas stratēģiskās vietās, lai aizsargātos no iespējamā padomju bruņoto spēku uzbrukuma. Jānis atradās Doma laukumā – palīdzēja celt barikādes, dežurēja un organizēja barikāžu aizstāvju maiņas. Tajās dienās uzzināja par 1.OMON upuri – 16.janvārī Vecmīlgrāvī pie tilta tika nošauts Roberts Mūrnieks. R. Mūrnieks ir bijis Baložu iedzīvotājs un Titurgas skvērā viņam uzstādīts piemiņas akmens.

 

Lija Siliņa pastāstīja par savām sajūtām, ik dienas esot Doma laukumā. Viņa uzsvēra tautas lielo vienotību un saliedētību – ja daudzus cilvēkus vieno cēls mērķis – daudz ko var panākt.

 

Abi runātāji atzina, ka šīs dienas bija svarīgs nevardarbīgās pretošanās posms Latvijas Atmodas laikā.

 

Jāni Kūkums ir apbalvots ar barikāžu dalībnieka Piemiņas zīmi un skolēni ar lielu interesi aplūkoja gan apliecību, gan piemiņas zīmi.

 

Paldies par iedvesmojošām atmiņām!

 

Foto no pasākuma šeit