2018. gada 3. jūlijā plkst.15.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) notiks austrāliešu rakstnieka Deivida Kerra (David Kerr) grāmatas “Out of Latvia” (AIA Publishing, 2017) prezentācija. Pasākumā piedalīsies grāmatas autors Deivids Kerrs un grāmatas galvenais varonis – latviešu izcelsmes austrālietis Pīters Jirgens (Peter Jirgens), ar muzikāliem priekšnesumiem priecēs Melburnas Latviešu vīru koris “Veseris” (diriģente Sandra Birze).

 

Latvietis Arnolds Jirgens 1948. gadā emigrēja uz Austrāliju, kur cīnījās pret diskrimināciju un viltu, līdz nodibināja savu ģimeni Austrālijas pilsētā Novrā (Nowra). Viņa vecākais dēls Pīters, dalās ar sava tēva stāstiem par padomju varas sagādātajām dzīves grūtībām un bēgšanu no Eiropas pēc 2. Pasaules kara, kā arī par savas jaunās dzīves sākumu, kā imigrantam tālu prom no dzimtenes.

 

Arnolds Jirgens uzstājīgi ieaudzina savā dēlā mīlestību pret Latviju un latviešiem – zemi un cilvēkiem, kurus Pīters nekad nav redzējis. Arnolds ilgojas atgriezties mājās, vēlreiz redzēt savu dzimteni un uzzināt, vai kāds no viņa ģimenes ir izdzīvojis, bet atgriezties kā latvietim – un tobrīd padomju pilsonim, varēja nozīmēt viņam, un arī viņa dēliem, apcietinājumu, dienestu padomju armijā vai izsūtījumu uz Sibīriju. Gadiem ejot, Arnolda ilgas pārtop par Pītera sapni. Tomēr atšķirībā no tēva, Pīters nav gatavs gaidīt, kamēr padomju vara vairs nevaldīs viņa zemē.

 

Dzīve pretrunās un riska uzņemšanās iezīmē Pītera agrīnos gadus, kuros viņš iemācās raudzīties uz notikumiem no malas un izmantot situāciju savā labā. 1980. gadā, pretēji vecāku vēlmēm un Austrālijas Ārlietu departamenta ieteikumiem, divdesmit septiņus gadus vecais Pīters dodas uz padomju komunistu pārvaldīto teritoriju. Pītera piedzīvojumu alkas gandrīz maksā viņam dzīvību.

 

Grāmatā “Out of Latvia” Pīters atspoguļo arī savas agrīnās dzīves dienas Novrā – inženiera karjeru un aizraušanos ar kriketu un regbiju.

 

Viljams Veritijs (William Verity), godalgotais ABC Radio ārštata žurnālists raksta: “Deivids Kerrs atklāj mums svarīgu stāstu, kas ir daudz lielāks par viena cilvēka dzīvi. Tas ir stāsts par pēckara migrantiem un to, kā viņi cīnījās par cieņpilnu dzīvi Austrālijā. Tas ir stāsts par migranta sirdssāpēm, bēgļa sirdssāpēm, un, līdz ar to, tas ir tik aktuāls arī šodien. Tas ir stāsts par dēlu, kurš dodas pārgalvīgā braucienā, lai iegūtu tēva mīlestību. Un tas ir arī stāsts par to, kā migrantu dēls cīnās par piederību divām vietām – savai dzimtenei un savu senču zemei.”