Grāmatas izdošanu atbalstījusi Meierovica biedrība par pozitīvām pārmaiņām un Zviedrijas vēstniecība Latvijā.

 

Seminārā Rīgas Ekonomikas augstskolā 29. augustā autors, kas pašlaik ir Zviedrijas vēstnieks Ķīnā, iepazīstināja ar savu jauno grāmatu, kas sniedz aizraujošu vēstījumu par Latvijas atjaunotās neatkarības pirmajiem gadiem. Uzmanības centrā ir starpvalstu sarunas ar Krieviju 1991-1994 par pilnīgu karaspēka izvešanu no Baltijas valstīm. Zviedrijas valdība, ko tolika vadīja Karls Bilts, un ASV valdība šajā procesā nospēlēja diskrētu, taču nozīmīgu lomu, kuras nianses plašākai sabiedrībai līdz šim nav bijušas zināmas.

Laršs Pēters Fredēns savulaik bija pirmais Latvijā rezidējošais ārvalstu diplomāts kopš 1940.gada – no 1989. līdz 1991.gadam viņš bija Zviedrijas konsuls Rīgā. Savā iepriekšējā grāmatā – “Baltijas brīvības ceļš un Zviedrijas diplomātija 1989-1991” (Atēna, 2007) vēstnieks Fredēns dalās vērojumos par Latvijas cīņu par neatkarības atgūšanu no 1989. līdz 1991. gadam.

Zviedrijas vēstnieks Latvijā V.E.Matss Stafansons grāmatas prezentācijā svinīgi pasniedza abu grāmatu eksemplārus Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktoram Andrim Vilkam kā simbolu lielākam dāvinājumam, kas paredzēts publiskajām bibliotēkām visā Latvijā.

Šodien Zviedrijas vēstniecība svinīgi dāvina 400 grāmatas Latvijas Nacionālajai bibliotēkai. Dāvinājumā ir pa 200 eksemplāriem no katras latviski izdotās grāmatas.