2012. gada nogalē tapusī virtuālā izstāde vēsta par eiropiešu emigrāciju uz Amerikas Savienotajām Valstīm 19. un 20. gs. Tā radīta, sadarbojoties divām lielām digitālajām bibliotēkām –  ASV Digitālajai bibliotēkai un Eiropas digitālajai bibliotēkai Europeana. Izstāde piedāvā plašu fotoattēlu, manuskriptu, gleznu, vēstuļu, audio un citu digitālo objektu klāstu, kas tematiski atspoguļo cilvēku došanos pāri Eiropas kontinentam un viņu apmešanos ASV. Digitālos objektus izstādes veidošanai devušas ASV un Eiropas bibliotēkas, muzeji un arhīvi, savukārt izstādes tekstuālo materiālu gatavojuši ASV un Eiropas vēstures un citu jomu eksperti.

 

“Apvienojot spēkus un resursus, lai pastāstītu, kā eiropieši sāka savu jauno dzīvi Jaunajā pasaulē, Europeana un DPLA ir pierādījuši: lai radītu veiksmīgu digitālās nākotnes perspektīvu, ir nepieciešama starptautiska sadarbība,” teica DPLA Komitejas loceklis, Karla H. Pforcheimera universitātes profesors un Hārvardas universitātes bibliotēkas direktors Roberts Darntons. “Šīs izstāde ir sākums savienībai, kas paplašinās un padarīs daudzveidīgākas interneta sniegtās iespējas no paaudzes un paaudzi jebkurā pasaules malā”.

 

DPLA un Europeana vada kopīgi mērķi – padarīt pieejamus bibliotēku, muzeju un arhīvu dārgumus jebkuram cilvēkam jebkurā pasaules malā. Sadarbojoties ar nozares profesionāļiem – kuratoriem, satura piegādātājiem, projektu vadītājiem – radīta izstāde “Atvadoties no Eiropas: jaunā dzīve Amerikā“, kas uzskatāma par veiksmīgu sākumu ilgtspējīgai divu digitālo bibliotēku sadarbībai.

 

Vairāk nekā 30 miljoni eiropiešu, sākot no Skandināvijas līdz pat Sicīlijai, 19. gs. beigās un 20. gs. sākumā izceļoja uz ASV. Izstādes vēstījumu veido septiņi tematiskajie bloki, kuros aprakstīta dažādā pieredze, ar kuru saskārās cerību pilnie imigranti. Izstāde ļauj tās virtuālajam apmeklētājam piedalīties bieži vien smagajos ceļojumos no dzimtās vietas,  dodoties pāri Atlantijas okeānam un nokļūstost svešās ASV ostās, pilsētās un komūnās.

 

Izstāde “Atvadoties no Eiropas: jaunā dzīve Amerikā” ir pieejama franču un angļu valodā un piedāvā iepazīties ar vairāk nekā 100 retiem digitalizētiem materiāliem, no kuriem daudzi nekad iepriekš nav publiskoti. Europeana partneri izstādes veidošanā ir Francijas Nacionālā bibliotēka, Īrijas Nacionālā galerija, Londonas Ebreju muzejs, Nīderlandes Karaliskā bibliotēka, Saksijas Nacionālā bibliotēka un Norvēģijas Foto arhīvs. DPLA izstādes projekta sadarbības partneri ir Ņujorkas publiskā bibliotēka, Hārvardas universitāte, ASV Nacionālā Arhīvu un Dokumentu administrācija, kā arī Minesotas Universitātes Imigrācijas vēstures pētniecības centrs.

 

Plašākai informācijai:

 

Kenny Whitebloom
Project Coordinator
Berkman Center for Internet & Society
dpla@cyber.law.harvard.edu

 

Jonathan Purday
Head of Communications
Europeana
jonathan.purday@bl.uk