Izstādi “Pareizticīgo dievkalpojumam latviešu valodā – 170” organizē Latvijas Pareizticīgā Baznīca sadarbībā ar Latvijas universitātes Akadēmisko bibliotēku, tā notiek jubilejas svinību ietvaros, kas veltītas pareizticīgo dievkalpojumu latviešu valodā 170 gadu jubilejai mūsdienu Latvijas teritorijā.

Izstādē aplūkojamas grāmatas, kuras izdotas aizvadīto 170 gadu laikā. Tās ir apmēram 300 grāmatas gan no LU Akadēmiskās bibliotēkas fondiem, gan baznīcu krājumiem. Īpašu vietu ekspozīcijā ieņem unikāli XIX gadsimta izdevumi latviešu valodā, izdoti 1843. gadā: pirmā pareizticīgo Lūgšanu grāmata, pirmā Katehēze un Dievišķās liturģijas kārta.

Izstādes atklāšanas ietvaros notika jauno Latvijas Pareizticīgās Baznīcas izdevumu prezentācija: par godu 170 gadu jubilejai 2015. gadā klajā tiek laista jauna Lūgšanu grāmata, Katehēze, Latvijas zemes svētā svētmocekļa Rīgas arhibīskapa Jāņa (Pommera) dzīvesstāsts, Lūgšanu grāmata bērniem, brošūra par Rīgas Debesbraukšanas baznīcu un Latvijas Pareizticīgās Baznīcas latviešu draudžu dievnamiem, kā arī audio disks ar pareizticīgo garīgajiem dziedājumiem latviešu valodā.

Atklājot izstādi, Viņa Eminence Visaugstisvētītais Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs sacīja:

– Neviena nācija nespēs saglabāt savu neatkarību bez sava kultūras mantojuma, un pirmkārt jau garīgā, apzināšanās. Bez tam ļaudis, kuri lasa grāmatas, vairo savu zināšanas un iegūst gudrību. Mūsdienās, par laimi, ir daudz iespēju lasīt un izglītoties: grāmatas var iegādāties, var apmeklēt bibliotēkas, grāmatas iespējams lasīt internetā. Un ļoti labi, ja tādu resursu kā internets, cilvēki izmantos izglītojošiem un zināšanu ieguves mērķiem. Es no sirds saku paldies visiem, kuri strādājuši, lai šīs dienas būtu svētki mums visiem. Es pateicos mūsu Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas direktorei Ventai Kocerei, kā arī visiem bibliotēkas darbiniekiem, kuri sagatavojuši šo brīnišķīgo izstādi, mūsu Sinodes darbiniekiem, mūsu latviešu dievnamu klēriķiem un draudžu locekļiem, kuri pašaizliedzīgi piedalījās jubilejas sagatavošanas darbos. Pateicos visiem, kuri šodien atnākuši uz izstādes atklāšanu, kura savu darbu turpinās 2 mēnešus. Domāju, tās apmeklētāji atklās sev daudz ko jaunu un noderīgu.

 

 
Papildu informācija:
Oksana Dementjeva
Latvijas Pareizticīgās Baznīcas preses sekretāre
Mob. tālr.: 29568437.