Lai aicinātu Latvijas iedzīvotājus sniegt palīdzīgu roku savām skolām, tādējādi uzlabojot vispārējo izglītības līmeni valstī, Draudzīgā aicinājuma kustības ietvaros tiek uzsākts jauns skolu atbalsta projekts “Skolu SOS”. Turpinot Kārļa Ulmaņa aizsākto skolu atbalsta kustību, Draudzīgā aicinājuma fonds ar domubiedriem Nordea banku un komunikācijas aģentūru Airport radījis jaunu platformu internetā www.draudzigaisaicinajums.lv. Tās mērķis ir apkopot visu Latvijas skolu aktuālās vajadzības un nodrošināt to skolēnus ar visu, kas nepieciešams kvalitatīvai un mūsdienīgai izglītībai.

“Skolu SOS” projekta mājas lapā ikviena Latvijas skola aicināta publicēt savas vajadzības – kā finansiālas, tā materiālas – piemēram, datortehnika, mēbeles klašu iekārtošanai, mācību līdzekļi, vieslekcijas u.c. Savukārt tie, kuri jūtas īpaši piederīgi kādai no skolām, – bijušie absolventi, skolēnu vecāki, uzņēmumi, kuri darbojas skolai kaimiņos, kā arī jebkurš skolas entuziasts – aicināti sniegt savu palīdzīgo roku šo vajadzību risināšanā.

“Skola ir viena no nozīmīgākajām vidēm, kas liek pamatus ikkatra bērna personībai un nākotnes izaugsmei. Diemžēl šobrīd, lai nodrošinātu kvalitatīvu mācību procesu, ar valsts sniegto atbalstu skolām ir stipri par maz. Tāpēc tiek raidīts palīgā sauciens sabiedrībai – ne tikai skolu absolventiem, bet ikvienam, kam rūp Latvijas izglītības kvalitāte. “Skolu SOS” ir iespēja skolām izstāstīt par to būtiskākajām problēmām un karstākajām vēlmēm – par nepieciešamajiem remontdarbiem, inventāru, grāmatām, vieslekcijām vai jebko citu, kas palīdzētu nodrošināt kvalitatīvāku un patīkamāku vidi mūsu bērnu attīstībai. Savukārt mums, sabiedrībai, tā ir iespēja iesaistīties izglītības līmeņa celšanā, kā arī vienkārši izdarīt labu darbu savai skolai,” palīdzēt aicina “Skolu SOS” projekta iniciatore, komunikācijas aģentūras Airport vadītāja Santa Demme.

Jau šobrīd SOS signālu saviem bijušajiem absolventiem raidījušas un “Skolu SOS” projektā iesaistījušās pirmās astoņas skolas no vairākām Latvijas pilsētām, tostarp Cēsu un Saldus ģimnāzijas, kā arī vidusskolas no Līgatnes, Stalbes, Piltenes un Druvas. Tautas tērpi skolas deju kolektīvam, spēles bērnu attīstībai un grāmatas skolas internātam, mācībspēki ārpusstundu nodarbībām, IT aprīkojums svešvalodu apgūšanai, latviešu un pasaules klasiskās mūzikas CD mūzikas kabinetam, līdzekļi skolas muzeja, sporta stadiona, kā arī atpūtas telpas labiekārtošanai – šīs ir tikai dažas no lietām, kuras šobrīd skolām ir visnepieciešamākās.

“Tas, cik izglītota būs mūsu jaunā paaudze, cik zinoši un profesionāli būsim mēs paši, arī noteiks, kādā valstī dzīvosim turpmāk. Tieši izglītības līmenis ir viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē visu kopējo mūsu valsts labklājību. Sekojot Draudzīgā aicinājuma idejai un radot jaunu skolu atbalsta platformu, mēs vēlamies ikvienam atgādināt par došanas un ņemšanas līdzsvaru dzīvē – ir jābūt pateicīgiem un jāprot novērtēt tās lietas, kas dzīvē tiek dotas par velti, taču kādā brīdī jāapzinās, ka arī pašam ir svarīgi būt dāsnam un sniegt savu ieguldījumu kopīga mērķa labā. Ikvienam no mums skola ir daudz devusi, tagad ir pienācis laiks dot kaut ko pretim,” atzīst Dagnija Lejiņa, Nordea Latvija Sabiedrisko attiecību vadītāja un preses sekretāre.

Sekot līdzi “Skolu SOS” projekta aktualitātēm, kā arī aktīvi un operatīvi reaģēt uz skolu vajadzībām būs iespējams ne tikai projekta mājas lapā www.draudzigaisaicinajums.lv, bet arī projekta profilos dažādos sociālajos tīklos.

1935. gada 28. janvārī Valsts prezidents Kārlis Ulmanis iedibināja Draudzīgā aicinājuma tradīciju, aicinot atcerēties savas skolas un dāvināt tām grāmatas, mākslas priekšmetus un naudas līdzekļus. 1994. gadā Draudzīgā aicinājuma fonds un Jānis Endele atjaunoja Draudzīgo aicinājumu. Šogad Draudzīgā aicinājuma kustība darbojas galvenokārt divos virzienos – strādā pie jauna Skolu reitinga izveides, kā arī radījusi skolu atbalsta platforma “Skolu SOS”. Draudzīgā aicinājuma ideāli vēl joprojām ir tie paši – rūpes par skolām un izglītību mūsu kopējās nākotnes vārdā.

“Skolu SOS” sauciens: http://www.youtube.com/watch?v=i1-N9hgIPSQ&feature=youtu.be

Papildu informācija:

Elīna Lauva

Skolu SOS projekta koordinatore

Tālr.: 26135466

elina.lauva@airport.lv

Juhans Rass

Nordea Latvija sabiedrisko attiecību speciālists

Tālr.: 26343800

juhans.rass@nordea.com