Izstādē būs apkopota informācija un vizuālais materiāls par cilvēkiem, kurus represējušas padomju varas iestādes un, kuri, atrodoties nometnēs vai nometinājuma vietās Sibīrijā, rakstījuši vēstules uz bērza tāss saviem tuviniekiem un draugiem laikā no 1941. līdz 1956.gadam. 19 no savulaik rakstītām vēstulēm glabājas septiņos Latvijas muzejos un tās iekļautas UNESCO programmas “Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā.

Izstādes sagatavošanu vada Tukuma muzejs, pētniecības procesā iesaistījušies visi tie Latvijas muzeji, kas glabā vēstules uz bērza tāss: Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, Latvijas Okupācijas muzejs, Daugavas muzejs, Madonas novadpētniecības un mākslas muzejs, Talsu novada muzejs un Aizkraukles Vēstures un mākslas muzejs. Tā kā vēstuļu autoru un adresātiu likteņgaitas saistītas arī ar Rīgu, Jelgavu, Jūrmalu, Ventspili, Valmieru, un Daugavpili, pētniecībā iesaistījušies arī citi Latvijas muzeji. Izstādes sagatavošanā piedalās arī Latvijas Nacionālais arhīvs.

Sandra Kalniete, kuras piederīgie arī savulaik deportēti un guvuši Sibīrijas rūdījumu, atbalsta Tukuma muzeja vēlmi izveidot izstādi un pastāstīt starptautiskajai auditorijai par Latvijas vēstures īpaši traģiskajām vēstures lappusēm. Izstādi plānots atklāt Briselē Eiropas Parlamenta ēkā 2011.gada 14.jūnijā. Tā tiks veidota uz 12 mobilierm stendiem angļu un franču valodās. Identiska izstāde tiks sagatavota arī latviešu un angļu valodā. Iecerēts, ka vēlāk tā ceļos pa dažādām Eiropas valstīm.