Vienlaikus ar Kultūras ministrijas balvu pasniegta arī Latvijas Nacionālā kultūras centra iedibinātā Cimzes balva.

 
2018.gadā Kultūras ministres Daces Melbārdes pasniegtus apbalvojumus par īpašiem sasniegumiem 2017.gadā saņēma 45 audzēkņi un 51 pedagogs no 17 izglītības iestādēm. Jaunie talanti guvuši godalgas klasiskās dejas, mūzikas, mākslas un dizaina konkursos. Panākumi gūti Latvijā, Itālijā, Vācijā, Čehijā, Igaunijā, Lietuvā, Bulgārijā, Krievijā, Japānā, Taivānā, Francijā un Turcijā.


“Man ir patiess prieks sekot līdz mūsu jauno talantu izaugsmes ceļam. Daudzi no šodien apbalvotajiem jauniešiem starptautisku atzinību iekarojuši pirmo reizi, citi augstu novērtējumu ārvalstu konkursos ieguvuši jau vairākkārt. Mēs esam patiesi lepni, ka ikviens no viņiem kopā ar savu talantu nes Latvijas vārdu pasaulē, pārliecinoši un spilgti pauž valsts simtgades moto „Es esmu Latvija,” akcentē kultūras ministre Dace Melbārde. Apbalvošanas pasākuma laikā ministre motivēja jauniešus tiekties un sasniegt ar vien jaunas virsotnes, nenogurstoši pilnveidojot savu meistarību. Dace Melbārde arī atgādināja talantīgajiem jauniešiem glezniecības vecmeistara Vilhelma Purvīša formulu – māksliniekam nepieciešams 1% ģēnija un 99% darba.


Kultūras ministrijas balva jauniešiem par sasniegumiem starptautiskos konkursos, izstādes un skatēs mākslu nozarēs iedibināta 1998. gadā. Ar šo Balvu Latvijas valsts atzīmē kultūrizglītības iestāžu audzēkņu spilgtākos radošos panākumus un viņu skolotāju ieguldīto darbu.


Ar Cimzes balvu katru gadu tiek godināti divi izcilākie Latvijas profesionālās ievirzes un profesionālās vidējās izglītības iestāžu pedagogi kultūrizglītības jomā – mūzikā un mākslā. 2018.gadā balvu saņēma Jāzepa Mediņa Rīgas Mūzikas vidusskolas skolotāja Gunta Boža un Profesionālās izglītības kompetences centra (PIKC) “Nacionālā Mākslu vidusskola” Jaņa Rozentāla Mākslas skolas skolotāja Vita Jurjāne.


2014. gadā LNKC iedibinātās Cimzes balvas piešķiršanas mērķi ir novērtēt pedagogus par izcilu pedagoģisko darbību un nozīmīgu ieguldījumu kultūrizglītībā, kā arī stiprināt kultūrizglītības jomas pedagogu profesijas prestižu. Balva nosaukta pedagoga, tautas dziesmu vācēja, latviešu kora mūzikas pamatlicēja un profesionālās mūzikas izglītības aizsācēja Jāņa Cimzes (1814 – 1881) vārdā.

 


Informāciju sagatavoja:

Linda Ertmane

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

Tālr.: 67228985; 29181396

E-pasts: Linda.Ertmane@lnkc.gov.lv

www.lnkc.gov.lv