Šī gada oktobrī „Jāņa Rozes apgāds” izdeva dzejnieka un tulkotāja Ulda Bērziņa tulkotu senislandiešu mitoloģisko un poētisko tekstu kopojumu “Eddas dziesmas”. 

Viens no šim nozīmīgajam literārajam notikumam veltītajiem pasākumiem notiks sestdien, 28. novembrī, plkst. 13:30, kad Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Ziedoņa zālē Dānijas Kultūras institūts (DKI) demonstrēs dāņu multiplikācijas filmu “Valhalla” (filmas veidotājs Pēters Madsens (Peter Madsen)) – fantāzijas stāstu par skandināvu dieviem. Tas balstīts notikumos, kas aprakstīti un vizuāli atveidoti komiksu sērijā ar šādu pašu nosaukumu. DKI un LNB aicina ikvienu interesentu, īpaši bērnus, piedalīties šī piedzīvojumiem bagātā stāsta ekranizācijas pasākumā. Ieeja bez maksas.

Animācijas filma “Valhalla” Dānijas kinoteātros pirmoreiz tika demonstrēta 1986. gada oktobrī. Filmas radīšanas procesā četru gadu laikā tika iesaistīti ap 100 mākslinieku, vairākus gadus garantējot tai dāņu kino bestsellera statusu. 1987. gadā filma ieguva Pulicera prēmiju par labāko filmu bērniem prestižajā Kannu kinofestivālā.

Sākot ar trešdienu, 2. decembri, LNB 7. stāva ātrijā būs apskatāma arī P. Madsena zīmēto “Valhallas” komiksu izstāde. Tie aplūko norvēģu mitoloģijas stāstus, kas pierakstīti senajos islandiešu Eddu rakstos. P. Madsens šos stāstus atveido skaistu un dramatisku zīmējumu veidā un iepazīstina ar tiem jaunāko paaudžu pārstāvjus.

Pēters Madsens ir ilustrators, lektors, režisors un rakstnieks. Viņš dzimis 1958. gada 12. maijā Ārhausā, Dānijā. Pirmos soļus publicistikā Madsens spēris 15 gadu vecumā, vēlāk pievērsies medicīnas studijām. 20. gs. 80. gadu sākumā medicīna bija viņa galvenā nodarbošanās, līdz brīdim, kad viņš pameta studijas, lai koncentrētu uzmanību animācijas filmas “Valhalla” režisūrai. Tiesa, plašāk pazīstams P. Madsens kļuva, pateicoties komiksu sērijām – izdevumi par “Valhallu” tulkoti 11 dažādās valodās, un tā pirmais izdevums Dānijā ir pārdots vairāk nekā 100 000 eksemplāros.