20. gadsimta pirmajā pusē jaunās, modernās mākslas radīšanai Eiropā liela ietekme bijusi ierosmēm no Austrumu kultūras jeb orientālisma. Arī Latvijas literātus un māksliniekus ir interesējusi japāņu, ķīniešu, indiešu un persiešu māksla. Akcijā/ceļojumā “Austrumu ceļš” būs iespējams iepazīt gan austrumnieciskas izcelsmes priekšmetus un mākslas darbus, kas glabājas rakstnieku un mākslinieku memoriālajos muzejos, gan autoru daiļrades austrumu motīvus un tēmas. Akcija/ceļojums notiks 2. decembrī no plkst. 12.00 līdz plkst. 16.30, programmā – pasākumi Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā, Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā un Jāņa Akuratera muzejā.


Akcija/ceļojums sāksies plkst. 12.00 Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī-muzejā (Lāčplēša ielā 48/50, dz. 14) ar stāstu “7 retas japāņu grafikas – dāvana Čakam…”. A. Čaka privātajā kolekcijā tiek glabātas vairāku austrumu mākslinieku oriģinālgrafikas, kuras dzejnieks saņēmis dāvinājumā no mākslinieka Jāņa Plases. Pirmā pasaules kara laikā, strādādams Krievijā, J. Plase šos darbus ieguva no krievu futūrista Vladimira Burļuka un 1920. gadā atveda uz Latviju.

Akcijas/ceļojuma turpinājums būs Andreja Upīša memoriālajā muzejā (Brīvības ielā 38, dz. 4), kur muzeja darbinieki iepazīstinās ar atsevišķiem austrumnieciskas izcelsmes priekšmetiem, kas grezno rakstnieka istabas, un Rūdolfa Egles un Andreja Upīša kopdarbu – “Pasaules rakstniecības vēsturi” (1930–1934) –, kura 1. sējumā ir Andreja Upīša rakstītās nodaļas par arābu, persiešu, babiloniešu-asīriešu, semītu, turku, indiešu, japāņu u. c. austrumu tautu un kultūru literatūru.

Tālāk akcijas/ceļojuma dalībnieki būs gaidīti Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a, dz. 26), kur uzzinās par austrumu motīviem Romana Sutas daiļradē, piemēram, par Karlo Goci lugas “Princese Turandota” iestudējuma scenogrāfiju un kostīmiem, kā arī par japāņu mākslinieku Leonāru Cuguharu Fudžitu, kas dzīvoja un strādāja Parīzē un kura ietekmes ir redzamas Aleksandras Beļcovas daiļradē. Eleganta kaligrāfiska līnija, smalkas toņu gradācijas – japāņu sumi-e glezniecībai raksturīgas iezīmes, kuras Fudžita sintezēja ar Parīzē apgūto modernismu – saistīja Beļcovu, un gleznotāja mēģināja tās īstenot savos darbos, īpaši akvareļos.

Akcijas/ceļojuma noslēgums notiks Jāņa Akuratera muzejā (O. Vācieša ielā 6a), uz kurieni būs jānokļūst ar sabiedrisko transportu. Pasākumā “Indijas valdzinātie” Jāņa Akuratera stāstu “Indietis” lasīs aktieris Kaspars Dumburs, indiešu dejas izpildīs deju studijas “Bharata” skolotāji Larisa Podskočaja un Gaura Nataraj.

Biļetes pieejamas “Biļešu paradīzes” kasēs. Biļetes cena – 7.50 €.

Informāciju sagatavoja:

Maira Valtere

Jāņa Akuratera muzeja speciāliste

Tālr.: 26703293

E-pasts: akuratera.muz@inbox.lv

memorialiemuzeji.lv