Šādu lasīšanas sacensību 2017.gada septembrī uzsāka Latvijas Nacionālā bibliotēka kopā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi, bibliotēkām un skolām visā Latvijā, bet ideja par kampaņas rīkošanu aizgūta no Nīderlandes, kur konkurss norisinās jau vairāk kā 25 gadus, iesaistot katru gadu ap miljonu skolēnu. Latvijā iniciatīva iecerēta, lai mazinātu skolēniem raksturīgo neadekvāti zemo lasīšanas prasmju pašnovērtējumu.

 

Ja pagājušajā gadā šajā sacensībā iesaistījās tikai viena Ogres skola, tad šogad tās bija jau piecas – Ogres sākumskola, Lielvārdes pamatskola, Ķeguma komercnovirziena vidusskola, Suntažu vidusskola un Madlienas vidusskola. Kopā “skaļajā” lasīšanā iesaistījās gandrīz pieci simti 5. un 6.klašu skolēnu, no kuriem 14 labākie cīnījās par reģiona čempiona titulu un iespēju ar visu klasi doties uz Skaļās lasīšanas sacensības nacionālo finālu Rīgā, 18.maijā, kur tiks noskaidrots, kura Latvijas reģiona grāmatu draugs uz gadu kļūs par Nacionālās bibliotēkas Bērnu direktoru.

 

Skaļos lasītājus vērtēja žūrija četru cilvēku sastāvā:  Ogres Centrālās bibliotēkas direktores vietniece Aija Žilvinska, Zvaigznes ABC grāmatnīcas Ogrē vadītāja Ingūna Zemzāle, Ogres novada Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes vecākā izglītības darba speciāliste Vineta Āboltiņa un Lielvārdes Tautas teātra režisors Kārlis Lišmanis.

 

Dalībnieki tika vērtēti pēc 5 kritērijiem – iepazīstināšana ar sevi un prasme pastāstīt par grāmatu un sevi kā lasītāju, dikcijas skaidrība, lasīšanas temps, prasme emocionāli aizraut auditoriju un fragmenta izvēle.

 

Pēc trīs minūtes garā lasījuma noklausīšanās, žūrija lēma, ka 1.vietu iegūst Ogres sākumskolas 6.klases skolniece Laura Potaša, 2.vieta – Ogres sākumskolas 6.klases skolniecei Tīnai Kitijai Ertmanei, bet 3.vieta – Suntažu vidusskolas 5.klases skolniecei Leldei Liepai.

 

Apsveicam visus dalībniekus un vēlam veiksmi Laurai Potašai nacionālajā finālā!

 

 

Ziņu sagatavoja:

Guna Ozola-Stulpāne

Ogres Centrālā bibliotēka