Dalība bez maksas, taču lūgums pieteikties šeit: https://ej.uz/ELJA50_Forums_1968 

 
Pasākumā uzstāsies politologi un vēsturnieki, tostarp kongresa rīkotāji un dalībnieki (Ivars Ījabs, Rasma Kārkliņa, Kārlis Kangeris, Kristīne Beķere, Andris Mellakauls),  tiks rādīti dokumentāli materiāli no Vācijas televīzijas arhīviem, fotogrāfijas, mediju publikācijas un tikai pēdējos gados atklāti dokumenti par Vācijas, Lielbritānijas un ASV politiķu sarunām par kongresa aizliegšanu. 


Tā dēvēto “Aizliegto kongresu” 1968. gadā sasauca trimdas jaunatnes apvienības, lai atzīmētu Latvijas valsts 50. gadadienu un protestētu pret Baltijas valstu okupāciju. Tiesa, pret kongresa sasaukšanu un tā mērķiem protestēja PSRS vēstnieks Austrumberlīnē,  un trim Rietumberlīnes komandantūrām (Lielbritānija, ASV un Francija) pieprasīja to aizliegt. Rietumi padevās PSRS spiedienam, un dienu pirms kongresa atklāšanas Berlīnes komandantūra to aizliedza ar bezprecedenta militāru pavēli. Rezultātā kongresa norises vieta tika pārcelta uz Hannoveri Rietumvācijā.
Kongresa aizliegšana izraisīja lielu starptautisko mediju interesi, sekoja protesti un demonstrācijas ne tikai Berlīnē un Bonnā, bet arī ASV un citās valstīs. Aizlieguma un protestu rezultātā Rietumberlīne izpelnījās asu sabiedrības nosodījumu, tā arī aktualizējot jautājumu par Baltijas valstu okupāciju.

 

Attēls no biedrības “ELJA50” arhīva 

 

 
Papildu informācija:  

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tel.: +371 26472501

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv

www.lnb.lv