Baltijas Digitālo humanitāro zinātņu vasaras skola ir starptautiska intensīva tālākizglītības programma, kas sniedz iespēju  humanitāro un sociālo zinātņu pētniekiem, pasniedzējiem un studentiem, kā arī arhīvu, bibliotēku un muzeju profesionāļiem apgūt dažādas digitālās pētniecības prasmes – sākot ar iemaņām, kas nepieciešamas darbam ar digitāliem datiem līdz pētniecības rezultātu vizualizācijas prasmēm. Šī gada programmas fokusā ir programmēšanas pamati humanitāro un sociālo zinātņu pētniekiem un tekstu kodēšana jeb marķēšana.

 

Programmā iekļautas četras praktiskas darbnīcas un piecas publiskas lekcijas. Darbnīcās būs iespēja apgūt programmēšanas valodas Python pamatus, teksta marķēšanas (text encoding) un tematu modelēšanas (topic modeling) prasmes, kā arī tīklu vizualizāciju Stenforda universitātes veidotajā platformā Palladio.

 

Publisko lekciju programmā varēs uzzināt, kā darbojas neirālā mašīntulkošana, kāda ir atšķirība starp lasīšanu analogos un digitālos medijos, kādas iespējas piedāvā modernākās pasaules digitālās laikrakstu bibliotēkas u.c. digitālās pētniecības aktualitātes. Lekcijas un darbnīcas vadīs 10 pasniedzēji no septiņām valstīm (Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Vācijas, Beļģijas, Bosnijas un Hercegovinas).

 
Vasaras skolas mērķis ir rūpēties, lai cilvēki, kas strādā ar kultūras resursiem digitālajā vidē, labāk saprastu šo “digitālās kultūras pasauli”, brīvi tajā orientētos un spētu īstenot savas ieceres.

 
Baltijas Digitālo humanitāro zinātņu vasaras skolā tiek rīkota, sadarbojoties LNB, Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtam un Latvijas Universitātei. Programmas atbalstītāji – Valsts Kultūrkapitāla fonds un Vienotā valodas resursu un tehnoloģiju infrastruktūra CLARIN.

 
Darba valoda – angļu.Dalības maksa – EUR 60,00.

Plašāka informācija par programmu, lekcijām un praktiskajām darbnīcām pieejama šeit vai rakstot uz e-pastu anda.baklane@lnb.lv.

 


Papildu informācija:

Augusts Zilberts

Sabiedrisko attiecību vadītājs

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tel.: +371 26472501

E-pasts: augusts.zilberts@lnb.lv