Tas ir otrais šāda veida pasākums ciklā “Cyti godalaiki”, pirmais latgaliešu literatūras un mūzikas sarīkojums “Vālais rudiņs” notika aizvadītā gada novembra sākumā Rīgas Grāmatu svētku laikā un guva lielu apmeklētāju interesi.

Šoreiz klausītājus ar saviem literārajiem darbiem latgaliski priecēs rakstniece Laima Muktupāvela, dzejnieks Juoņs Ryučāns un publiciste Ilze Sperga, bet par muzikālo pasākuma daļu rūpēsies latgaliešu jauniešu grupa “D-Light” un tautas muzikants Ansis Ataols Bērziņš ar savu autordziesmu programmu. Pasākuma vadītājs – latgaliešu grupas “Borowa Mc” līderis Aigars Runčis.

Literatūras un mūzikas pasākums “Agrais pavasars” būs īpašs ne vien ar autoru lasījumiem un mūziķu priekšnesumiem, bet tā laikā tiks prezentēta arī biedrības “Latgolys Studentu centrs” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu izdotā grāmata “Es soku. Tu soki. Puosokys par krīzi”.

Grāmatas idejas autore Ilze Sperga par grāmatu saka: “Latgaliešiem sen nav bijis pašu rakstītu pasaku un stāstu grāmatas. Tā kā krīze savulaik pasmējās par daudziem mūsu plāniem, šajā grāmatā mēs paši pasmējāmies par krīzi un padarījām savu.” Grāmatā līdzās ir latgaliešu tautas pasakas, dažādu periodu latgaliešu rakstnieku literārās pasakas un mūsdienu Latvijas bērnu un jauniešu stāsti ar laimīgām beigām. Bez tam grāmatā ievietoti arī stāsti par krīzi – no latgaliešu 20.gs. sākuma pirmās puses avīzēm un kalendāriem, kā arī anekdotes par mūsdienu Latviju. Tam visam klāt pārbaudīta vērtība – latgaliešu rokraksta literatūras redzamākā pārstāvja Andryva Jūrdža padomi, kā labāk dzīvot, kā gudrāk un lētāk saimniekot.

Lai dažādotu Rīgas kultūras dzīvi un tās aktivitātes, latgaliešu literatūras un mūzikas pēcpusdienu “Agrais pavasars” atbalsta Rīgas Domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, Latvijas Nacionālā bibliotēka, informatīvie atbalstītāji – portāls draugiem.lv un “Latgalīšu kulturys gazeta” – Lakuga.lv.

Vairāk par Latgolys Studentu centru un pasākumu: www.lgsc.lv.