Šis jaunais pakalpojums pārvērta bibliotēku par Rijekas galveno “radīšanas telpu”, stimulējot jauniešu radošumu un radot viņos pārliecību par digitālo rīku pielietošanu viņu ideju īstenošanai.

 

Rijeka lepojas ar savu vēsturi kā viens no Horvātijas visproduktīvākajiem ražošanas centriem, bet pēdējo 25 gadu laikā daudzas rūpnīcas ir slēgtas. Bibliotekāri izstrādāja projektu, ieklausoties bažās, ka Rijekas jaunieši tiek audzināti kā patērētāji un zaudē izgudrošanas vēlmi.

 

Lai iedrošinātu jauniešus kļūt par radītājiem, bibliotekāri izveidoja bibliotēkā dzīvīgu “ražošanas telpu” (publisku telpu, kurā sanāk kopā cilvēki, lai mācītos un strādātu pie radošiem projektiem), aprīkojot to ar 3D printēšanas un datorkodēšanas tehnoloģiju, ieskaitot 3D printerus, klēpjdatorus, projektēšanas programmatūru un Raspberry Pi minidatorus.

 

Publiskā bibliotēka uzsāk 3D printēšanas pieredzi

 

Bibliotēkas 3D printēšanas demonstrācijas redzēja 800 bērnu un vairāk nekā 1500 ziņkārīgu pieaugušo. Parastās 3D darbnīcās bērni projektēja un printēja rotaļlietas, instrumentus, šķīvjus un bļodas, suvenīrus, statuetes, 3D galda spēles, ziemassvētku rotājumus un daudz citu priekšmetu.

 

Projekts radīja tendenci, iedvesmojot vēl trīs Rijekas organizācijas uzstādīt 3D printerus un sākt projektēt un printēt priekšmetus. Tāpat tas iekļuva Horvātijas vadošo laikrakstu virsrakstos, kad bibliotekāri apvienojās ar ārstiem un inženieriem, lai izprintētu 3D protēzi pacientam ar smagu kājas traumu.

 

“Kad laikrakstā izlasīju par bibliotēkas 3D printēšanas darbnīcu, nodomāju, ka tā būs garlaicīga teorijas lekcija. Bet darbnīca veicināja iztēli un radošmu  ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem. Varu apgalvot, ka šis ir labākais pasākums, kāds pie mums pilsētā noticis pēdējā laikā!” teica 14 gadus vecais Darijans Jelušičs (Darijan Jelusic).

 

Popularitāti ieguvušās apmācības turpinās, un Rijekas pilsētas administrācija ir apņēmusies nākotnē atbalstīt projektu.

 

Avots: http://www.eifl.net/news/3d-printing-project-transforms-public-library-citys-premier-maker-space

 

 

 

3D PRINTING PROJECT TRANSFORMS PUBLIC LIBRARY INTO CITY’S PREMIER ‘MAKER SPACE’