Četrās gadatirgus dienās rīkotāji cer uzņemt kopskaitā 70 000 apmeklētāju – par aptuveni sešiem tūkstošiem vairāk nekā pirms gada.

 

Gadatirgus atklāšanā ar klusuma brīdi tika pieminēti sadursmēs Ukrainā bojāgājušie.

 

Kultūras ministrs Šarūns Birutis savā uzrunā izteica gandarījumu, ka Viļņas grāmatu gadatirgus kļuvis par nozīmīgu pasākumu ne vien Lietuvai, bet arī abām pārējām Baltijas valstīm, un atsaucās uz izcilā lietuviešu dzejnieka Justīna Marcinkeviča vārdiem par grāmatu, kuras gaisma cilvēku ved “caur pasaules un savas sirds labirintiem”.

 

2014. gads Lietuvā pasludināts par Donelaiša gadu. Lietuviešu apgaismības darbinieks un luterāņu mācītājs Donelaitis (1714-1780) visvairāk pazīstams ar savu poēmu “Gadalaiki”, ko UNESCO iekļāvusi Eiropas literatūras šedevru sarakstā.

 

Vienā no “Litexpo” zālēm apskatāma Donelaitim veltīta izstāde “Lietuviešu Homērs”. Piektdienas vakarā lietuviešu literatūras klasiķa teksti skanēs roka ritmos, bet galvenais Donelaitim veltītās programmas pasākums būs sestdien plkst.11 paredzētais poēmas “Gadalaiki” lasījums, kurā iesaistīsies aptuveni 300 cilvēki no visas Lietuvas un arī ārvalstu lietuvieši. Paredzams, ka viss lasījums ilgs aptuveni piecas stundas.

 

“Lasīt heksametrā – tas ir kā iztēloties sevi dejojam. Ir jāizjūt ritms, un daudz kas nostāsies savās vietās,” gaidāmo “lasīšanas talku” komentējis Lietuviešu literatūras un folkloras institūta izdevējdarbības centra vadītājs Gītis Vašķelis.

Līdztekus šīm pārbaudītajām vērtībām gadatirgus kā parasti aicinās uz dažādām akcijām un atrakcijām, nopietnām un ne tik nopietnām diskusijām, grāmatu atvēršanas svētkiem, koncertiem, sarunām ar dažādu paaudžu autoriem, autogrāfu dalīšanas stundām. Kā ik gadus, darbosies mākslinieces Sigutes Hļebinskaites radošā studija visai ģimenei “Tu vari radīt grāmatu”, bet gadatirgus kinozālē ik dienas paredzēti trīs līdz seši kinoseansi.