Satriecoši – 178 bibliotekāri no aptuveni 140 valstīm ne tikai piedalījās diskusijās, bet arī atbalstīja kampaņas ideju, sakot iedvesmojošus vārdus nākamajam reģionam, kurā bija plānota diskusija. Āzija un Okeānija, ņemot vērā savu Globālās vīzijas pieredzi, uzmundrināja Eiropu (Eiropas diskusija notika 2017. gada 6. un 7. jūlijā Madridē, Spānijā), sakot:

 

Sazinieties ar Āziju un Okeāniju! Tā ir iespēja jums sadarboties ar mums un iespēja mums strādāt ar Eiropu … Tā bija pieredze, kas atvēra acis. Madride, esi atvērta, esi iesaistīta un esi drosmīga! Sadarbojieties ar diskusiju organizatoriem un jūs iegūsiet pozitīvus rezultātus!

IFLA Globālās vīzijas reģionālie darbsemināri koncentrējās uz to, kā stiprināt saziņu bibliotēku jomā un reaģēt uz strauji augošo globalizāciju, kas paver jaunas iespējas un izaicinājumus. Kopš pašas pirmās sanāksmes Atēnās šī gada pavasarī, katrs darbseminārs ir devis savu lāsi arvien pieaugošajā ideju upē.

Darbsemināru iekļaujošā pieeja ļāva uzklausīt katru balsi, to teicami ilustrē Āfrikas reģionālā semināra vēstījums:

Visi ir saistīti. Neviens nav izslēgts. Ja mums nav saziņas un tīklu, mēs nevaram neko sasniegt.

IFLA ģenerālsekretārs Džeralds Leitners (Gerald Leitner), kurš vadīja visas reģionālās diskusijas, atzīst:

Kopš IFLA uzsāka Globālās vīzijas diskusiju, mani iepriecināja bibliotēku speciālisti no visas pasaules ar vēmi iesaistīties un diskutēt par to, kā bibliotēku nozare var kļūt stiprāka un vairāk saistīta globalizācijas izaicinājumu risināšanā.

 
Darbsemināri bija tikai sākums. Tagad Globālās vīzijas kustība sasniedz ikvienu. Mēs vēlamies, lai diskusijas notiek visās valstīs, visās kopienās un visās bibliotēkās, lai varētu dzirdēt katru balsi.

No katras bibliotēkas katrā valstī IFLA vēlas dzirdēt par to, kas, pēc viņu domām, ir vissvarīgākās nākotnes iespējas un izaicinājumi. Ir vairāki vienkārši veidi, kā iesaistīties, un jau šobrīd tiek organizēti pašu rīkoti Globālās vīzijas semināri, izmantojot IFLA izstrādātās veidnes. Turklāt pirmdien, 21. augustā, IFLA Pasaules bibliotēku un informācijas kongresā (World Libraries and Information Congress, WLIC) tiks atklāta tiešsaistes balsošanas platforma. Nekad nav bijis tik daudz iespēju dalīties ar viedokļiem un apvienot visu bibliotēku nozari!

 

Apmeklējiet globalvision.ifla.org, lai uzzinātu, kā jūs varat piedalīties diskusijā.

Plašāka informācija par IFLA Globālās vīzijas iniciatīvu: globalvision.ifla.org

Saziņai: globalvision@ifla.org

Intervijai ar ģenerālsekretāru Džeraldu Leitneru (Gerald Leitner), lūdzu, sazinieties ar komunikācijas speciālisti Klēru Vorlandi (Claire Worland): +31703140884, claire.worland@ifla.org

Par IFLA
Starptautiskā bibliotēku asociāciju un institūciju federācija (International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) ir vadošā starptautiskā organizācija, kas pārstāv bibliotēku un informācijas pakalpojumus un to lietotāju intereses. Tā ir bibliotēku un informācijas nozares globālā balss. IFLA dibināta 1927. gadā Skotijā, starptautiskā konferencē Edinburgā, un šobrīd tai ir vairāk nekā 1300 biedru aptuveni 140 valstīs. IFLA reģistrēta 1971. gadā Nīderlandē. IFLA galvenā mītne atrodas Hāgā, Nīderlandes Nacionālajā bibliotēkā.

Par IFLA Globālo vīziju
Pēc sākuma pasākuma Atēnās, Grieķijā, 2017. gada 4. aprīlī, IFLA ir veicinājusi diskusiju par Globālo vīziju, organizējot virkni augsta līmeņa sanāksmju un semināru dažādās pasaules daļās. Uz nākotni vērstas sarunas klātienē un tiešsaistē notiks visa gada garumā. Plašāku informāciju sk. Globālās vīzijas diskusijas vietnē: globalvision.ifla.org un pievienojieties sarunai “Twitter” un “Instagram”, izmantojot tēmturi #iflaGlobalVision.

Kopā mēs veidojam nākotni! Pievienojies!

 

© IFLA

 

Tulkojusi:

Kristīne Deksne 

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Bibliotēku attīstības centrs

Bibliotēku portāla redaktore

Tālr.: 67716043

portals@lnb.lv 

kristine.deksne@lnb.lv