Ingas Ābeles ceturtais romāns un devītā prozas grāmata “Duna” ir jaunākais darbs vēstures romānu sērijā “Mēs. Latvija, XX gadsimts”. “Duna” hronoloģiski ir nākamais darbs pēc Māra Bērziņa romāna “Svina garša” un Gundegas Repšes romāna “Bogene”. Romānā „Duna” savijas divas laika līnijas – mūsdienas un galvenā varoņa Andreja Radviļa pēckara laika jaunība. Zirgus un hipodromu Inga Ābele izvēlējusies kā simbolu.

 

„Kaut kur Latgalē reiz dzirdēju stāstu, ka kādās sacensībās ir likts pieturēt zirgu, un it kā čeka to ir likusi darīt,” stāsta rakstniece. “Kaut kā tas viss savijās – varas spēles, tīra spēle, netīra spēle… Rīgas hipodroms mani interesēja arī kā vieta, kuras vairs nav Rīgas kartē.”

 

Romāns vēsta par 1949. gadu Rīgā, Sēlijā un Latgalē. Daugava, cilvēku un sugas rikšotāju likteņi. Autore izceļ paralēles, kas saista zirgu un cilvēku likteņus pēckara traģēdijā. Cilvēkus lopu vagonos izsūta uz Sibīriju, šķirnes rikšotājus jūdz vezumos un līdz nāvei nostrādina kolhozos. Lai arī Inga Ābele vēsturiskā romāna žanrā darbojusies arī agrāk, sarakstot Literatūras gada balvu ieguvušo romānu “Klūgu mūks”, rakstniece atzīst, ka jaunāko romānu pabeigt ir bijis gan emocionāli, gan fiziski sarežģīti.

 

Romānu cikls “Mēs. Latvija, XX gadsimts”  tika aizsākts 2011. gadā, kad Gundegai Repšei pēc divpadsmit rakstnieču kopdarba – stāstu krājuma “Mēs. XX gadsimts” – dzima ideja veidot konceptuāli vienotu prozas darbu virkni, kuras pamatā ir būtiskākie Latvijas vēstures posmi un notikumi – sākot ar 1905. gada revolūciju un beidzot ar neatkarības atgūšanu gadsimta izskaņā. Pirmais sērijas romāns – Osvalda Zebra “Gaiļu kalna ēnā” – tika publicēts 2014. gadā. Šobrīd no iecerētajiem trīspadsmit romāniem ir publicēti jau deviņi.

 

Tikšanos ar Ingu Ābeli vadīs Andra Konste. Ciklu “Rakstītājs- Lasītājs” finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.