Šim datumam ir būtiska loma gan autora dzīvē, gan daiļradē, jo krājumā iekļauto stāstu tapšanu iedvesmojusi galvenokārt paša rakstnieka biogrāfija – Otrais pasaules karš, iesaistīšanās skolēnu pēckara pretošanās kustībā, izsūtījums, lēģeri un cietumi.

Krājums “Igreks un Iksa” ir vērtīgs vienlaikus kā literārs darbs un vēstures liecība, jo tēmas, kas bieži pavīd dokumentālu atmiņu krājumos un stāstījumos, daiļliteratūrā līdz šim nav bijušas bieži sastopamas. Šie stāsti ir īpaši vērtīga lasāmviela jauniešiem, jo lielākajā daļā stāstu galvenie varoņi ir viņu vienaudži, taču aculiecinieku liecības par fonā tēloto laikmetu vairs var sniegt tikai viņu vecvecāki un pat vecvecvecāki. Mūsdienu jauniešiem būtu interesanti lasīt par laiku, kad vārds “stukačs” skolēnu valodā bija sastopams biežāk par vārdu “algebra” un mājās noslēpti ieroči bija ikdienišķa parādība. Taču arī šajā laikā jauniešu vidū uzplauka draudzība un mīlestība, bažas par nākotni aizēnoja eksāmenu tuvums, bet Sibīrijas nometnēs, par spīti sargiem, skanēja līgo dziesmas.

Modra Zihmaņa stāstu krājuma “Igreks un Iksa” prezentācija notiks pirmdien, 13. jūnijā plkst. 13.00 Rīgā, Latvijas Kara muzeja ekspozīcijā “Latvija II pasaules karā” 3. stāvā.