Lūk, arī mums Ludzas pilsētas galvenās bibliotēkas darbiniecēm Intai Kušnerei, Taisijai Loginovai, Elitai Zirnei un Ludzas novada pašvaldības projektu vadītājai Violai Andruščenko palaimējās pavadīt četras burvīgas dienas, no 20. februāra līdz 24. februārim, divās apbrīnojami skaistajās, ar senu vēsturi apvītajās Itālijas pilsētās – Boloņjā un Florencē. Šis brauciens tika realizēts ES Mūžizglītības programmas Leonardo da Vinči partnerības ietvaros.

Ielidojām Boloņā 20. februāra vakarā, kur mūs sirsnīgi sagaidīja Itāļu partneru organizācijas pārstāve. Šīs tautības cilvēku sirdsatvērtība un laipnība nav aprakstāma, par spīti tam, ka viņa nemācēja runāt angļu valodā un arī mēs zinājām tikai dažus vārdus itāliešu valodā – labi sapratāmies un tikām mīļi aizvizināti uz mūsu naktsmītni. Šeit satikās sešu valstu (Itālija, Lietuva, Polija, Turcija, Francija un Latvija) septiņas partneru organizācijas (Turciju pārstāv divas partneru organizācijas no dažādām pilsētām). Satikšanās noritēja ļoti pacilājošā gaisotnē, jo organizāciju patstāvīgie dalībnieki jau viens otru labi zina, un tāpēc ir ļoti saviļnoti par atkālredzēšanos. Pirmās tikšanās nobeigumā Itāļu pārtāve pastāstīja par nākamās dienas aktivitātēm.

Visas dienas Boloņā un Florencē mūs sveicināja ar lietu un slapju sniegu, par ko mēs bijām izbrīnītas, jo šķita, ka Itālijā nevarētu būt tik nepatīkami laika apstākļi.

Divas pirmās dienas bija veltītas intensīvam darbam, kurā tika dots vārds katras valsts partneriem, lai tie savukārt varētu pastāstīt un atskaitīties par projekta ietvaros paveikto darbu. Tā kā Ludzas pilsētas galvenā bibliotēka šajā projektā ir vadošais partneris, un projekta realizēšanas laiks strauji tuvojas beigām (2013.gada jūlijs), tad pēc visu partneru darba atskaitēm Ludzas pilsētas galvenās bibliotēkas direktore Inta Kušnere un Ludzas novada pašvaldības projektu vadītāja Viola Andruščenko veica darbu kopsavilkumu un nosprauda nākamos projektā realizējamos mērķus. Projeta ietvaros ir paredzēts apkopot labāko praksi muzeju, bibliotēku, arhīvu darbā. Projekta beigās tiek plānots sakārtot visus materiālus CD diskā, kurš būs pieejams, apskatāms un pielietojams darbā visās 7 partnervalstu institūcijās. Darba semināri notika Boloņas provinces Gia Franco Minguzzi vārdā nosauktajā Institūta bibliotēkā.

Pēcpusdienās itāļu partneri mums bija sarupējuši interesantas ekskursijas, gan pa seno pilsētu, gan ekskursijas uz muzejiem un bibliotēkām. Boloņas vēsturiskais pilsētas centrs ir otrais lielākais Eiropā. Katra ieliņa un katra ēka nes sevī tik lielu vēsturisko informāciju, ka brīžiem elpa aizrāvās un baudot šo senatnīgo atmosfēru aizmirsās, ka snieg slapš sniegs, ka kājas no pārlieku lielā mitruma salst. To skaistumu un interesanto pilsētas arhitektūru nemaz nevar aprakstī vārdiem, tas noteikti katram būtu jāredz.

Mēs apskatījām Boloņas industriālā mantojuma muzeju (Museo del Patrimonio Industriale), kur ir izliktas ekspozīcijas ar dažādu makaronu gatavošanas mašīnām, interesantas veco modeļu automobiļu un motociklu ekspozīcijas. Muzejs atrodas  pilsētas nomalē, vecā ēkā, kas uzcelta astoņpadsmitā gadsimtā otrajā pusē. Šajā muzejā var atrast dokumentus, artefaktus  par ilgu ražošanas vēsturi Boloņā, no modernisma laikmeta līdz mūsdienām.

Mums bija tas gods apmeklēt arī divas bibliotēkas Boloņā. Viena no tām bija pilsētas publiskā bibliotēka „Sala Borsa”. Bibliotēka izvietojas četros stāvos. Bibliotēkas vestibilā ir neierasta stikla grīda un caur to var apbrīnot pagrabstāvā esošos seno romiešu laikmeta arheoloģiskos izrakumus.

Otra bibliotēka – Boloņas pilsētā esošā viena no Eiropas vecākajām univesitātes bibliotēkām. Šajā universitātē mācījās tādas pesonības kā Koperniks, Roterdams Erasms, Dante u.c.

Sestdien bija paredzēts brauciens uz Florenci – slaveno Itālijas reģiona Toskānas galvaspilsētu. Tā ir viena no skaistākajām pilsētām Eiropā un ar pasakainu mākslas dārgumu krātuvi. Florence atrodas Arno upes krastā. Florenci dēvē arī par Itālijas renesanses šūpuli. Ilgus gadus pilsētā vadīja varenā Mediči dzimta. Tagad Mediči dzimtas pilī darbojas muzejs, kur var redzēt Leonardo da Vinči, Karavadžo, Botičelli, Mikelandželo, Rafaēla u.c. slavenu mākslinieku darbus. Brīnišķigs mākslas un arhitektūras piemineklis ir katedrāle Santa Marija del Fiore ar oranžiem dakstiņiem klāto milzīgo kupolu, Sinjoritas laukums, Rātsnams, slavenais Ponte Vecchio visvecākais Florences (1345) tilts, kurš ir saglabājies līdz mūsdienām un kur darbojas zeltkaļu dzimtu darbnīcas un mazie veikaliņi.

Nekas nevar būt interesantāks un aizraujošāks par ceļošanu, par labākās pieredzes gūšanu sev un savam darbam, par interesantām tikšanās reizēm ar atvērtiem, fascinējošiem cilvēkiem.