2015. gada 27. aprīlī plkst. 18.00 Ventspils Galvenā bibliotēka (Ventspilī, Akmeņu ielā 2) aicina apmeklēt pasākumu “Vēstulei ir tikai viens saturs. Nāc!”. Literāri muzikālu ieskatu dižgaru – Aspazijas un Raiņa – vēstules sniegs aktieri Karīna Tatarinova un Pēteris Vilkaste.

Vēstule, tā ir īpaša pasaule – īss apraksts vai eseja, te aprakstītas rūpes un emociju skaidrojumi, mīļas uzrunas, izmisums, cerības, pasaules notikumi vai sadzīve. Aspazijas un Raiņa vēstules joprojām ir dzīvas un radošas izpausmes pilnas. “Tu man esi svētāka par jebkuru Dievu…. Kopš Tevi tik dziļi mīlu un kļūstu labs caur to.,” tā raksta  Jānis Pliekšāns savai Iniņai (Elzai Rozenbergai) 1899. gada decembrī no Slobodskas. Pēc daudziem gadiem, 1926. gada 23. martā, Elza savam Lielajam Pūkiņam vēstulē uz Mentonu Francijā  izsaka pārdomas par senām dienām un, vērtējot kopdzīvi, raksta: “Pagātnes cilvēks – labo atceras! … Mūs ir laulājis liels laiks, zvaigznes, visa tauta.”

Saraksti,  kas aptver 35 gadus abu dzejnieku radošajā mūžā,  veido 2499 vēstules latviešu, krievu un vācu valodā. Tās ir 1154 Aspazijas vēstules Rainim un 1345 Raiņa vēstules Aspazijai. Divu pasaules mēroga radošu personību sarakste ir neaizstājams un nepārvērtējams avots Latvijas kultūras un vēstures kontekstā un pētnieciskajā perspektīvā.

Ieskatu Aspazijas un Raiņa sarakstē sagatavojuši un dzejnieku lomās iejutīsies aktieri Karīna Tatarinova un Pēteris Vilkaste, Aspazijas iemīļotos skaņdarbus atskaņos Andrejs Mārtiņš Grīnbergs (klavieres).

2015. gads – gads, kurā atzīmējam abu dzejnieku 150. dzimšanas dienu, pasludināts par Raiņa un Aspazijas gadu.  Šogad visā Latvijā norisinās pasākumi, kas veltīti Raiņa un Aspazijas personību un viņu radītā kultūras mantojuma aktualizēšanai.

Ieeja uz pasākumu bez maksas. Aicinām visus interesentus!

Papildinformācija:
Olita Šteinmane
Ventspils bibliotēkas direktores vietniece
olita.steinmane@ventspils.lv
Tālr.: 63623231