Katalogs bijis un ir ceļvedis visās bibliotēkās: nav un nevar būt bibliotēkas bez kataloga. Tas bijis sāpju un prieka bērns gan senās Aleksandrijas bibliotēkas ziedu laikos, gan Melvila Djuija radīto standartkartīšu revolucionārajā ērā, gan modernajā elektroniskajā pasaulē. Tas virzījis bibliotēku darbinieku prātus, prasījis pacietību, precizitāti, zināšanas.

Likās, ka miljoniem kartīšu pārnešana uz elektronisko vidi atrisinās visas problēmas: būs mazāk darba, visus resursus aprakstīs vienu reizi viena vienīga institūcija – nacionālo bibliotēku struktūra. Tā vadīsies pēc stingriem standartiem, līdz ar to katalogos nebūs ne kļūdu, ne noviržu, tie būs pieejami publiskā vidē 24×7 režīmā.

Taču reālā dzīve nereti maina plānus un nostādnes. Latvijas zinātniskajās, alias, “Aleph500” bibliotēkās katalogu veidošana norit standartizēti un autoritatīvi. Diemžēl Google pārlūki informāciju “Aleph500” katalogā joprojām nemeklē. Tā ir nabadzības apliecība valstij: Latvijas zinātnisko bibliotēku bagātā informācija nenonāk pasaules apritē.

Publiskajās bibliotēkās katalogālo virzību un attīstību nosaka informācijas sistēmas “Alise” īpašnieki “TietoLatvia”, kas spējuši nodrošināt Google meklēšanu, tādēļ publisko bibliotēku resursi ir pieejami, tā teikt, pilsētai un pasaulei. Taču te ir cita problēma: monopolstāvoklis ļauj “TietoLatvia” diktēt cenu politiku pašvaldību bibliotēkām, jau studiju laikā orientēt topošos bibliotēku nozares speciālistus uz šo it kā vienīgo pareizo sistēmu.  

Bibliotēku nozares vadošie speciālisti, strādājot pie jaunas bibliotēku attīstības koncepcijas VVBIS 2.0, izvirza centralizētu kataloģizācijas modeli, orientēšanos uz vienotu publisko un skolu bibliotēku katalogu un vienotu zinātnisko bibliotēku katalogu. Abu katalogu dati varētu glabāties LNB jaunās ēkas datu centrā. Vēl tālākā nākotnē optimāli būtu viens katalogs valstī.

Bibliotēku zinātnē parādījušies viedokļi, ka kataloģizācijas ērai pienācis gals. Pareizāk – tas ir jauns sākums, kurā vēl ne viss ir gluži skaidrs. Kā virzīsies metadatu plūsmas, kā tās saturiski un tehnoloģiski administrēs, kam dati piederēs, kāda būs starptautiskās kompānijas “ExLibris” jaunā filozofija pēc “Aleph500” apvienošanas ar “Voyager”? Vai kāda hiperaktīva struktūra negribēs pārņemt bibliotēku datus?

Diskusijā piedalīsies: Imants Pujāts, Laila Valdovska (Valsts aģentūra “Kultūras informācijas sistēmas”), Iveta Kurme (LNB), Ilga Rampāne (Latvijas Universitātes zinātniskā bibliotēka) u.c. bibliotēku nozares speciālisti.

Diskutēsim kopā! Uz tikšanos 23.martā plkst. 12:00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā!