“Īstenojot vērienīgos digitalizācijas projektus Latvijas bibliotēkās un rūpējoties par to, lai Latvijas iedzīvotājiem no tuvākiem un tālākiem novadiem sev tuvākajā bibliotēkā būtu pieejamas mūsdienīgas un konkurētspējīgas tehnoloģijas, mūsu mērķis vienmēr bijis ar šo tehnoloģiju palīdzību bibliotēku lietotājiem piedāvāt daudzveidīgu pieeju jaunākajai informācijai un kvalitatīvu, izglītojošu saturu.

Īpašu nozīmi esam pievērsuši tieši latviešu valodā esošo uzticamo resursu nodrošināšanai bibliotēkās, tāpēc esam gandarīti, ka izdevies noslēgt vienošanos arī ar SIA “Lursoft IT” pārstāvjiem par viņu veidotās laikrakstu datu bāzes pieejamību visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās,” stāsta v/a KIS direktors Armands Magone.

 

LURSOFT “Laikrakstu bibliotēka” satur vairāk kā 50 Latvijas centrālo un vietējo periodisko izdevumu pilntekstu publikācijas, aktuālās ziņas un rakstu apkopojumus. Pieejama arī Normatīvo aktu Informācijas sistēmas LATLEX sadaļa “Likumi”. Līdz šim, projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ietvaros, “Laikrakstu bibliotēka” bijusi pieejama bibliotēkās, kas noslēgušas līgumu par tās izmantošanu un par to maksāja 40 procentus no abonēšanas maksas. Pārējo abonēšanas maksas daļu sedza v/a KIS. No 1. februāra publiskajām bibliotēkām par Lursoft “Laikrakstu bibliotēkas” abonēšanu nebūs jāmaksā, turklāt tā būs pieejama pilnīgi visās publiskajās bibliotēkās.
 
V/a KIS ir Kultūras ministrijas aģentūra, kuras misija ir palīdzēt atmiņas institūcijām – arhīviem, bibliotēkām un muzejiem saglabāt un padarīt pieejamu kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm, izmantojot jaunākos informācijas tehnoloģiju risinājumus. KIS projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ietvaros ilgtermiņā sekmē un attīsta Latvijas bibliotēku nodrošinājumu ar Latvijas un ārvalstu elektronisko publikāciju datu bāzēm, līdzfinansējot un/vai administrējot to pieeju.

 

Projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ietvaros lasītājiem tiek piedāvāta iespēja lietot daudzveidīgas elektroniskās datu bāzes, interneta enciklopēdijas un pilnu tekstu žurnālus par dažādām nozarēm gan latviešu, gan angļu valodā. Šobrīd projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” ietvaros tiek abonētas 16 datu bāzes, no kurām 3 ir latviešu valodā, 2 krievu valodā un 11 angļu valodā. Kā ziņots iepriekš, kopš 2008. gada beigām visām pašvaldību publiskajām bibliotēkām bez abonēšanas maksas ir pieejama Letonikas (www.letonika.lv) datu bāze, kas arī 2011. gadā saglabās šos pieejas nosacījumus.

 

Vairāk informācijas par datu bāzu abonēšanas iespējām:
Agrita Sagalajeva
Projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” administratore
Tālrunis: 67844896

E-pasts: agrita.sagalajeva@kis.gov.lv