2012. gada 6. jūnijā plkst. 10.00 Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas K.Barona zālē (Jelgavā, Akadēmijas ielā 26) notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Digitālās bibliotēkas jauno e-pakalpojumu prezentācija. Ikviens interesents tiek aicināts uzzināt par iespējām, ko sniedz materiālu pieejamība digitālā formātā.

Ar jaunajiem e-pakalpojumiem apmeklētājus iepazīstinās LNB Digitālās bibliotēkas projektu vadītāji, bet par savu pieredzi bibliotēkas materiālu lietošanā stāstīs laikraksta “Zemgales Ziņas” žurnālists, rubrikas “Pirms 75 gadiem…” veidotājs Uldis Veilands. Pasākumu vadīs Latvijas Televīzijas žurnālists Ansis Bogustovs.

Šogad LNB noslēdz trīs gadus ilgušo darbu pie digitālās bibliotēkas pakalpojumu attīstības, kas bibliotēkas lietotājiem piedāvā vairākus jaunus e-pakalpojumus. Turpmāk ikvienam bibliotēkas lietotājam būs pieejams grāmatu portāls ar aptuveni 7000 digitalizētām grāmatām, kurā apkopotas grāmatas no LNB, arī Latvijas Universitātes un Latvijas Akadēmiskās bibliotēkas krājumiem. Tāpat būs pieejami vairāk nekā 1000 dažādu nosaukumu periodikas izdevumu 2,8 miljonu lappušu apmērā gan no Latvijas, gan trimdā izdotās periodikas.

Bērniem ir izveidots īpašs interaktīvs portāls “Lasāmkoks”, kas ir pielāgots četrām dažādām vecuma grupām – pirmsskolas vecma bērniem, jaunāko klašu bērniem, pusaudžiem un arī vecākiem. Piedāvājumā ir arī karšu portāls, kurā pieejamas vairāk nekā 200 kartes no 18. gadsimta līdz pat mūsdienām.

Jaunizveidotajā tīmekļa vietņu arhīvā ir apkopots ap 3000 rasmotu tīmekļa vietņu par Latviju un latviešiem. Tāpat ir pieejamas arī piecas speciālas tīmekļa vietņu kolekcijas. Nereti, noslēdzoties vēlēšanu kampaņām, pazūd kandidējušo partiju mājas lapas ar visām programmām un solījumiem, taču tas viss tagad būs atrodams “www arhīvā”.

Pēdējo gadu laikā strādāts arī pie LNB elektroniskā kopkataloga un nacionālās analītikas datubāzes “Analītika”, kas papildināta ar vēl 600 000 jaunu ierakstu, kas ļauj elektroniski atrast informāciju par periodikas izdevumiem no 1951.gada līdz 1980.gadam.

“Masveida digitalizācija risinājās no 2009. gada un tika īstenota ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstu. Šobrīd ir digitalizēti aptuveni 5% no LNB krājuma. Nākamajā attīstības posmā plānojam saviem spēkiem pakāpeniski digitalizēt un pievienot nozīmīgus izdevumus, reaģējot uz apmeklētāju pieprasījumu vai aizpildot esošos “robus”,” uzsver LNB Digitālās bibliotēkas projektu vadītāja Karīna Bandere.

Jaunie e-pakalpojumi būs pieejami internetā, atbilstoši autortiesību likumam. No mājām būs iespējams lasīt to daļu, kas nav aizsargāta ar autortiesībām. Savukārt no jebkuras bibliotēkas Latvijā būs iespējams piekļūt visiem digitālās bibliotēkas materiāliem.

Digitālā bibliotēka ir tapusi, īstenojot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētos projektus “Digitālās bibliotēkas izveide – 2. kārta” un “Digitālās bibliotēkas pakalpojumu attīstība”. Visi digitalizētie materiāli tiek nodoti arī Eiropas digitalizētajai bibliotēkai Europeana.

Papildu informācija:

Karīna Bandere
LNB Digitālās bibliotēkas projektu vadītāja
Latvijas Nacionālā bibliotēka
Tālr.: 67439943; 26446600
E-pasts: karina.bandere@lnb.lv
www.lnb.lv

Lauma Vaņkova
Projektu asistente
“Sabiedrisko attiecību aģentūra PR Stils”
“Eurocom Worldwide” pārstāve Latvijā
Tālr.: 67282472,

E-pasts: lauma.vankova@prstils.lv