Jesaja Berlins (1909-1997) ir viens no pasaulē visaugstāk vērtētajiem mūslaiku filozofiem, liberālās domas paudējs, dzimis rīdzenieks. Viņa “Četras esejas par brīvību” ietver sacerējumus, kas visi veltīti brīvības tēmai un kuri visspilgtāk reprezentē Berlina ieguldījumu politisko ideju vēstures un politiskās filozofijas attīstībā. Esejas vairākkārt izdotas gan atsevišķi, gan kopējā krājumā, jo tas ir darbs, ko pats autors uzskatīja par nozīmīgu savu ideju paudumu. Krājuma centrālais darbs ir eseja “Divi brīvības jēdzieni,” kas radusies 1958. gadā un joprojām tiek plaši izmantot un citēta gan akadēmiskajā, gan politiskajā vidē. E-grāmatu bez maksas var lejupielādēt Jesajas Berlina virtuālajā mājā www.isaiahberlin.org vai interneta vietnē https://las.am/

Visas četras esejas tapušas piecdesmitajos gados – laikā, kad bija izveidojusies aukstā kara ģeopolitiskā realitāte – “brīvās” un totalitārās pasaules konfrontācija, un turpmākajā periodā brīvības jēdziens liberāli demokrātiskā koncepcijā lielā mērā balstījās uz Berlina izveidoto paradigmu – it sevišķi saistībā ar negatīvās un pozitīvās brīvības nošķīrumu un analīzi. Jesajas Berlina darbos būs grūti rast skaidras atbildes, jo viņa mērķis vairāk ir vadīt lasītāju caur dažādiem vēstures notikumiem un politiskās teorijas problēmām, kuras nereti ir grūti atšķetināmas.

Gādskārtēja Jesajas Berlina diena šogad norisināsies 4. jūnijā kinoteātrī Splendid Palace, Elizabetes ielā 61. Šī gada visaptverošā tēma ir indivīda privātuma, jauno tehnoloģiju un nacionālās drošības interešu kolīzija. Ikgadējo piemiņas lekciju lasīs Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. Pasākuma goda patronese – Vaira Vīķe-Freiberga.

Plašāka informācija par pasākuma programmu atrodama Jesajas Berlina virtuālajā mājā www.isaiahberlin.org Jesajas Berlina dienas pasākumi notiks angļu valodā ar sinhrono tulkojumu latviešu valodā. Pasākumu apmeklēšana ir bezmaksas, tomēr ierobežotā vietu skaita dēļ savu dalību lūdzam reģistrēt mājaslapā www.isaiahberlin.org

Jesajas Berlina dienas pasākumus organizē Sorosa fonds – Latvija un Jesajas Berlina biedrība. Pasākumu norisi atbalsta Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Sadarbības partneri: interneta žurnāls Satori.lv, portāls Politika.lv un Delfi.lv.

Papildu informācija:

Krista Vitena
Jesajas Berlina dienas 2014 komunikācijas konsultante
krista@sfl.lv
Mob. tālr: 25955151
www.isaiahberlin.org

Papildus informācija par pasākumu:

Irīna Kuzņecova
Jesajas Berlina dienas 2014 koordinatore
irina@sfl.lv
Mob. tālr: 28252237