Grāmatas autori – Latvijā labi pazīstamais igauņu vēsturnieks, Tallinas universitātes profesors Raimo Pullats un viņa dēls juridisko zinātņu doktors Risto Pullats, kā arī latviešu vēsturnieks Aigars Urtāns.

Grāmata izdota apgādā “Zinātne”, no igauņu valodas tulkojusi Renāte Blumberga, Aivara Plotkas vizuālais noformējums.

Grāmatā uz līdz šim neizmantota plaša arhīvu materiāla pamata sniegta kopaina par kontrabandas spirta ceļiem no Igaunijas uz Somiju pagājušā gadsimta divdesmitajos un trīsdesmitajos gados, skatot šo norisi plašāk uz citu Baltijas jūras zemju fona.

Pirmo reizi spirta kontrabanda Baltijas jūras telpā aplūkota kā viena no starptautiski organizētas noziedzības izpausmes formām. Ziemeļzemju stingrā alkohola politika, augstās alkohola un tabakas akcīzes, kā arī dzīves līmeņa atšķirības Baltijas jūras piekrastes zemēs veicina kontrabandu arī mūsdienās. Organizētā noziedzība šodien izpaužas vispirms narkotiku kontrabandā Baltijas jūrā, kas pirms Otrā pasaules kara bija “Spirta jūra”, nu ir kļuvusi “mare narcoticum”.

Igauņu autoru Raimo un Risto Pullatu apjomīgo un detalizēto pētījumu papildinājis un nodaļu par spirta kontrabandu Latvijā uzrakstījis Aigars Urtāns.

Autori cer, ka šī grāmata būs interesanta vēsturniekiem, novadpētniekiem, kriminologiem, policijas, robežsardzes un muitas darbiniekiem, kā arī plašam lasītāju lokam, it īpaši piekrastes un salu iedzīvotājiem. Cerams, tā būs pamācoša Baltijas jūras valstu vadītājiem, veidojot saprātīgu tautas un valsts interesēs pamatotu alkohola un nodokļu politiku.

Vērā ņemami grāmatas pielikumi : plašie avotu un literatūras saraksti, skaitļi un tabulas, kas raksturo spirta kontrabandu. Izdevums satur arī bagātīgu vizuālo noformējumu – fotogrāfijas, kartes, dokumentus, kas būtiski papildina izklāstu.

Vienlaicīgi ar grāmatas atvēršanu notiks arī Igaunijas Jūrmalnieku (Tallina) veidotās izstādes “Spirta kontrabandisti” atklāšana, kas vēsta par kontrabandas spirta uzvaras gājienu pagājušā gadsimta 20.gados, aizlieguma likuma atcelšanu, spirta kontrabandu mūsdienās, populārākajiem kontrabandistiem, sievietēm spirta biznesā, pārvadāšanas veidiem u.c. aizraujošām lietām.

Grāmatas atvēršanas svētkos piedalīsies viens no autoriem – Aigars Urtāns, apgāda “Zinātne” vadītāja Ingrīda Segliņa un projekta vadītāja – LU Akadēmiskās bibliotēkas direktore Venta Kocere.