Džeimss Patersons (James Patterson) ir viens no veiksmīgākajiem pasaules rakstniekiem. Viņa bestselleru ražība pielīdzināma konveijeram – vairāk nekā 30 gadu laikā, kopš Patersons darbojas rakstniecībā, ir pārdots vismaz 300 miljonu vienību viņa sarakstīto bestselleru. Tiesa gan vairumā gadījumu šie izdevumi top sadarbībā ar līdzautoriem. Taču šobrīd Patersons ir nikns. Un viņa niknuma iemesls nav neviens cits kā uzņēmums „Amazon”, kuru viņš nosaucis par ASV nacionālo traģēdiju. Šis tiešsaistes tirgotājs, viņaprāt, ir izvērsis vēl neredzētu karu pret izdevējiem un grāmatveikaliem, pat pret grāmatām, kuras izveidojušās situācijas dēļ ir nonākušas tieši krustugunīs. Īpaši sāpīgi rakstniekam tas ir tāpēc, ka viņš savulaik ziedojis veselu miljonu dolāru no personīgajiem līdzekļiem, lai atbalstītu vairākus simtus mazo grāmatnīcu.

Šantāža un monopols

Patersona sašutuma iemesls ir „Amazon” izmantotās nežēlīgās metodes, ar kurām ietekmīgais uzņēmums nosaka cenas teju pusei ASV grāmatu tirgus (galvenokārt runa ir par e-grāmatu cenu politiku). Rakstnieks uzskata, ka ir pēdējais laiks šajā situācijā iejaukties valdībai, jo monopola izveidošanos apturēt šādā gadījumā var tikai ar likumdošanas palīdzību. Kā spilgtākais piemērs tiek minēta izdevniecība „Hachette”, kurai ar „Amazon” ir izvērsies sīvs līgumu un cenu karš. Kā piespiedu līdzekli, lai panāktu no izdevēja lielākas grāmatu iepirkuma atlaides, „Amazon” izmanto atteikumu veikt rezervāciju „Hachette” jaunizdevumiem, kā arī novilcina preces piegādi pasūtītājiem nedēļām ilgi. Kā uzskata Patersons, tie ir katastrofāli soda pasākumi gan izdevējiem, gan autoriem. Jāpiezīmē, ka „Hachette” nav nekāds mazais izdevējs, jo tā apgrozījums pērn bija gandrīz 10 miljardi dolāru. Taču, protams, tas ir nieks salīdzinājumā ar „Amazon” ieņēmumiem, kas 2013. gadā bija 74,5 miljardi dolāru. Bez Patersona „Hachette” izdod vēl daudzu citu pasaulslavenu autoru darbus: Džoanna Ketlīna Roulinga (Joanne Kathleen Rowling), Stefanija Meiere (Stephenie Meyer), Deivids Fosters Voless (David Foster Wallace), Džeroms Deivids Selindžers (Jerome David Salinger) u. c. Vismaz četras grāmatas no laikraksta „New York Times” „Top 10” dižpārdokļu saraksta ir „Hachette” izdevumi. Piemēram, Roulingas jaunākais romāns „The Silkworm”, kas izdots ar viņas jau pazīstamo pseidonīmu „Robert Galbraith”, iznācis pavisam nesen – tikai pirms pāris nedēļām. „Hachette” un „Amazon” konflikta dēļ to nebija iespējams rezervēt un pat šobrīd uz tā piegādi jāgaida divas līdz četras nedēļas. Diemžēl ievērojami vairāk par pasaules slavu jau ieguvušām rakstniecības prominencēm šis strīds skar jaunos autorus, kuriem no svara ir katrs pārdotais viņu gara darba eksemplārs. Lai dotu pretsparu „Amazon” ekspansijai, „Hachette” ir ieplānojusi pārņemt izdevēju grupu „Perseus Book Group”, kas ir viena no desmit lielākajām sabiedriskajām izdevniecībām ASV.

Arī Vācijā

Taču „Amazon” rīcība izraisa neapmierinātību ne tikai ASV. Vācu grāmattirgotāju apvienība (Börsenverein des Deutschen Buchhandels) ir iesniegusi sūdzību par „Amazon” darbību Federālajai nozares pārvaldei (Bundeskartellamt). Sūdzībā teikts, ka uzņēmums, izmantojot izspiešanu, pārkāpj nozares likumdošanu. Vācu izdevēji apgalvo, ka, iespējams, „Amazon” šādi izmanto savu tirgus spēku, lai ietekmētu vācu e-grāmatu piedāvājumu. Kā ziņo apvienība, kopš maija sākuma „Amazon” aizkavē izdevēju grupas „Bonnier” iespiesto grāmatu izsniegšanu, lai tādējādi panāktu ievērojamas atlaides e-grāmatu iepirkumam. Apvienība pārmet „Amazon” šantāžas politiku, jo grāmatu iepirkuma cenu vēl lielāka pazemināšana nozīmētu grāmatu pārdošanu turpat par puscenu. Apvienības ziņojumā teikts, ka šāda rīcība ietekmē ne tikai tos izdevējus, kuri ar to ir jau saskārušies, bet rada ievērojamus draudus visiem Vācijas e-grāmatu piedāvātājiem. Apvienība lūdz izmeklēt šo situāciju un ierobežot „Amazon” rīcību.

Vai būs vēl viens „Apple” precedents?

Izdevēju konflikts ar „Amazon” skaidri parāda, ka centrālo lomu izdevējdarbības jomā pārņem e-grāmatas. Un aktualizē salīdzinoši nesen izbeigto prasību pret „Apple” un to atbalstošajām izdevniecībām, kam ASV Tieslietu ministrija aizrādīja par neatļauto vienošanos e-grāmatu cenu noteikšanas jomā. Kad 2010. gada sākumā uzņēmums „Apple” vēlējās izveidot savu e-grāmatu veikalu, „Amazon” jau vairākus gadus bija dominējošais spēlētājs šajā laukā un e-grāmatas pārdeva ar ievērojamām atlaidēm. „Apple” piedāvāja izdevējiem pašiem noteikt e-grāmatu cenas. Rezultātā „Apple” iniciatīva rosināja šādu sistēmu ieviest arī „Amazon”. Taču, pateicoties neskaitāmām sūdzībām, 2012. gada aprīlī ASV Tieslietu ministrija aizrādīja „Apple”, ka tas kopā ar savu iniciatīvu atbalstošajiem izdevējiem mākslīgi paaugstina cenas. Notika skandalozs tiesas process, kurā „Apple” zaudēja un apņēmās konkurences likumus vairs nepārkāpt. Aprēķināts, ka „Apple” dēļ e-grāmatu pircēji pārmaksājuši vismaz 280 miljonus dolāru.

Beidzot ir aktualizēts vēl viens negodīgs tirgus paņēmiens, ko piekopj „Amazon” – mākslīga cenu pazemināšana. Tiesa gan, uz to, vai izdevēji un rakstnieki šajā gadījumā panāks taisnīgu rezultātu, vēl jāgaida.

Izmantotie informācijas avoti
Amazon : Börsenverein legt Beschwerde beim Kartellamt ein. Spiegel Online [tiešsaiste] : Kultur, 24.06.2014. Pieejams: http://www.spiegel.de/kultur/literatur/boersenverein-legt-beschwerde-beim-bundeskartellamt-ein-a-977153.html
E-Book-Preisbindung : Apple beendet Streit mit Verbrauchern außergerichtlich. Spiegel Online [tiešsaiste] : Netzwelt, 17.06.2014. Pieejams: http://www.spiegel.de/netzwelt/web/apple-streit-um-e-book-preisbindung-endet-mit-vergleich-a-975690.html
Pitzke, Marc. Amazon gegen Verlage : Bücherkrieg in Amerika. Spiegel Online [tiešsaiste] : Kultur, 25.06.2014. Pieejams: http://www.spiegel.de/kultur/literatur/amazon-in-usa-buecherkrieg-gegen-verlage-wie-hachette-a-977345.html