LNB (tolaik — Latvijas PSR Valsts bibliotēkā) Jānis Tālivaldis Zemzaris aizvadīja pēdējo algotā darba desmitgadi (1960–1971). Šajā īsajā laikā viņš paspēja bibliotēkā iedibināt arhīvistikā akceptētas rokrakstu apstrādes metodes. Kolēģiem  viņš ierādīja līdz tam mazapjaustu, bet plašu un svarīgu darbalauku — latviešu kultūras darbinieku personālarhīvu apzināšanu un vākšanu. LNB viņš novēlēja arī savu iespaidīgo personālarhīvu, kurā ir  453 vienības.

 

Atceres pasākumā tiks atklāta izstāde “Vēsturnieka Jāņa Zemzara mūža pavedieni”. Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas galvenā bibliotekāre Lilija Limane iepazīstinās klausītājus ar J. Zemzara dzīves gājumu, nodaļas vadītāja Ināra Klekere izvērtēs viņa ieguldījumu LNB rokrakstu krājumu izveidē, savukārt grāmatniecības pētniece Silvija Šiško raksturos J. Zemzari kā darba kolēģi.

 

Gaidīsim  ne vien J. Zemzara kolēģus, draugus un tuviniekus, bet arī jaunās paaudzes kultūras darba entuziastus  — visus, kas iepazinuši un novērtējuši J. Zemzara pētījumus un vēlas papildināt savas zināšanas Latvijas kultūras vēsturē.