Novembrī, Latvijas Valsts mēnesī, Bērnu bibliotēkā “Zīlīte” pulcējās Daugavpils pilsētas izglītības iestāžu audzēkņi kopā ar skolotājiem, lai iepazītu krāsainajā villainē ieaustās paražas, nacionālās un dabas bagātības, kā arī kultūrvēsturisko mantojumu.

Tautasdziesmu nedēļas ietvaros folkloras stundu “Savu dziesmu kamoliņu ar lepnumu ritināju!” apmeklēja pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņi. Kādus pārtikas produktus uzturā lietoja mūsu senči? Kāpēc Dainu skapī nav atrodamas tautasdziesmas par sulīgo arbūzu un saules gaismas apzeltīto apelsīnu? Meklējot atbildes uz dažādiem jautājumiem par daudzveidīgo ēdienu tematiku, tika ritināts bibliotēkā izveidotais tautasdziesmu kamols. Pasākuma dalībnieki piedalījās radošās aktivitātēs: skandēja un dungoja tautasdziesmas, kā arī izstaigāja un izspēlēja latviešu tautas rotaļas.

Pamatskolas skolēni apmeklēja literāri tematisko stundu “Dainu skapis – pasaules kultūras sastāvdaļa”. Pasākuma apmeklētājiem tika sniegta informācija par vienu no UNESCO programmā iekļauto Latvijas kultūras mantojuma sastāvdaļu – Krišjāņa Barona Dainu skapi. Izmantojot interneta vietnes www.dainuskapis.lv, www.letonika.lv un www.simtgadei.lv skolēni veica praktiskus uzdevumus informācijas meklēšanā un apkopošanā.

Ko es varu dot savai Tēvzemei? Just lepnumu par savu dzimteni, senču mantojumu un sevi – šī sajūta saliedē ģimenes un paaudzes. Vienlaikus tā ir savas identitātes veidošana. Tematisks pasākums “Kā pareizi mīlēt dzimteni?” pulcēja vienkopus gan pirmsskolas, gan sākumskolas vecuma bērnus. Svētku gaisotni radīja latviešu rakstnieka, novembra jubilāra, Ērika Kūļa grāmatas “Rūķēnu testaments” fragmentu skaļā lasīšana. Iedvesmojoties no literārajiem tēliem – rūķēniem no Rūķpilsētas – bibliotēkas organizētajā Rūķu Cepuru Laboratorijā, bērni savu dzimtenes mīlestību apliecināja ne tikai vārdos, bet arī radoši darbojoties.

            Patriotu mēnesī tematisko pasākumu “Kādas krāsas Latvijai piestāv?” apmeklēja pamatskolas skolēni. Pasākuma dalībnieki ieklausījās bibliotekāra stāstījumā par latviešu tradicionālajā tautastērpā un Latvijas Valsts simbolos izmantotajām krāsām un to nozīmi. Tika aplūkoti arī daudzveidīgi daiļliteratūras teksti par Dzimteni, kuros sastopamas dažādas krāsu gammas. Skolēni piedāvāja arī savu redzējumu par latviešu etnogrāfisko elementu un krāsu izmantojumu ikdienā – apģērbā, mākslā, interjera dizainā, kultūrā, kulinārajā mantojumā.

Esot kopā un godinot, Latviju 98. dzimšanas dienā, apzināmies, ka tā ir nozīmīga ikvienam, mēs katrs veidojam Latviju, ieguldot savas pūles, centību un mērķtiecību.

Tuvojoties Latvijas Valsts simtgadei, cildināsim savu Dzimteni un būsim kā mazi, spoži jāņtārpiņi Latvijas plaukstās, izstarojot gaismu un siltumu!