Konkursam tika iesniegti 22 pedagogu emuāri, un noslēguma pasākumā apbalvoti četri labāko darbu autori – Gundega Rancāne no Makašānu Amatu vidusskolas, Arturs Teihmanis no Rīgas Kultūru vidusskolas, Baiba Svenča no Aizkraukles novada ģimnāzijas un Frīdis Sarcevičs no Auces vidusskolas.

 

Ar mērķi izcelt pedagogu pienesumu un pozitīvo pieredzi tehnoloģiju izmantošanā, kā arī apzināt skolotājus blogotājus, kuri veiksmīgi izmanto emuārus, tīmekļa žurnālus un interneta dienasgrāmatas ikdienas darbā ar skolēniem un pieredzes apmaiņai ar kolēģiem, 2012. gada pavasarī Radošuma nedēļas ietvaros portāli “Skolotājs.lv” un “Nākotnesskola.lv” sadarbībā ar UNESCO Latvijas Nacionālo komisiju (LNK), “Microsoft Latvija” un Izglītības un zinātnes ministriju izsludināja emuāru konkursu.

 

“Ar šo konkursu esam aicinājuši tos, kuri jau veido savus blogus un publicē emuārus, neturēt sveci zem pūra un kļūt par iedvesmu arī citiem skolotājiem. Šis konkurss izceļ entuziastus, pie kuriem meklēt padomu. “Izglītības bloga” dalībnieki ir pierādījuši, ka atslēgu labai sapratnei un saskarsmes veidošanai ar skolēniem iespējams atrast visdažādākajos savstarpējās komunikācijas veidos. Turklāt mūsdienu pasaulē, kur tehnoloģijas attīstās zibens ātrumā, mēs varam kļūt interesanti nevis ar patērēto resursu daudzumu vai ātrumu, bet gan tieši ar savu īpašo redzējumu, ar to, kā mēs mākam no senčiem mantotās vērtības un tradīcijas ievīt mūsdienu vidē, veidojot jaunus mākslas darbus un zināšanas par prieku sev un citiem,” stāsta UNESCO LNK ģenerālsekretāra p.i. Baiba Moļņika.

 

Svinīgajā noslēguma pasākumā konkursa rīkotāji sveica interesantākos un veiksmīgākos emuārus un to autorus un apbalvoja labāko emuāru autorus vairākās kategorijās. Gundega Rancāne tika atzīta kā labākā kategorijā – skolas vadītāja veidots emuārs. Viņas emuārs ir veiksmīgs piemērs, kā skolas vadītājam veidot komunikāciju ar savas skolas audzēkņiem un kolēģiem, paust viedokli un attieksmi par dažādiem skolas dzīves un ikdienas notikumiem. Arturs Teihmanis godalgots kategorijā skolotāja individuālais/personīgais emuārs ar veiksmīgu risinājumu, kā izmantot “draugiem.lv” platformu, lai uzrunātu un sasniegtu savu auditoriju – skolēnus, iesaistot viņus radošās mācību aktivitātēs. Baiba Svenča izvēlēta kā uzvarētāja kategorijā mācību priekšmeta emuārs, novērtējot viņas piemēru, kā skolotājiem dažādus informācijas tehnoloģiju rīkus integrēt sava mācību priekšmeta organizēšanā, lai veicinātu tehnoloģiju jēgpilnu lietošanu. Savukārt Frīdis Sarcevičs uzvarējis kā noderīga mācību resursa autors. Šis bibliotēkas emuārs izveidots par bagātīgu resursu krātuvi ar vienmēr aktuālu informāciju par un ap informācijas tehnoloģijām.

 

Laikraksta “Diena” pielikuma “Skolas Diena” redaktore Diāna Kārkliņa savu simpātijas balvu pasniedza Drabešu internātpamatskolas sporta skolotājam Austrim Āboliņam. Laikraksta simpātijas Austra Āboliņa emuāri izpelnījušies, jo viņš mudina skolēnus pievērsties lietām un aktivitātēm ārpus datora, īpaši sportam, un dara to, izmantojot mūsdienīgu komunikācijas veidu un jauniešu vidū tik populāro informācijas kanālu – internetu.

 

“Microsoft Latvia” Izglītības programmu vadītāja Zane Matesoviča “Microsoft Latvija” simpātiju balvu piešķīra Evelīnai Sproģei, kura ar savu blogu “Mammassmaids.net” iedvesmo citas mammas dažādām aktivitātēm kopā ar pirmsskolas vecuma bērniem, un “Iespējamās misijas” vizuālās mākslas skolotājam Bruno Baham, kurš blogā ar video palīdzību māca, kā uzzīmēt šķietami sarežģītas lietas. “Evelīnas un Bruno blogi ir lielisks piemērs tam, ka tehnoloģija nav mērķis, bet tikai efektīvs palīglīdzeklis mērķa īstenošanai,” pasniedzot balvas, atzina Zane Matesoviča. “”Microsoft” misija pasaulē ir veicināt izglītības attīstību un inovatīvo mācību metožu ienākšanu skolā. Mēs apzināmies, ka bez skolotāju aktīvas līdzdalības mūsdienās ir grūti izglītot “digitālo pilsoni”, tāpēc iesaistāmies gan skolotāju prasmju pilnveidē, gan dažādu projektu īstenošanā. Emuāru konkurss lieliski parāda, ka Latvijā ir radoši skolotāji, kuri jēgpilni izmanto tehnoloģijas pieredzes nodošanai un domu apmaiņas veicināšanai savā nozarē.”

 

Apbalvošanas pasākumā skolotājiem emuāru konkursa dalībniekiem un viņu kolēģiem bija iespēja noklausīties arī semināru par to, kā blogojot iedvesmot sevi un citus. Semināru ‘vadīja “Out Load” projektu vadītāja Inese Tauriņa.

 

Visi konkursa “Izglītības blogs 2012” emuāri lasāmi www.nakotnesskola.lv.

 

Papildu informācijai:

 

Līga Matveja-Vlasova

“Skolotajs.lv” redaktore

Tālr.: 26131717

 

Ainārs Sviklis

“Nākotnesskola.lv” autors

Tālr.: 29149318

 

Liene Krīvena

UNESCO LNK konsultante

Tālr.: 29019268