Tā viešņas būs Ventspils Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste un Ventspils Galvenās bibliotēkas direktores vietniece Olita Šteinmane.

 

Rakstnieki un tulkotāji mēdz sacīt, ka viņu īstās mājas ir valoda – neatkarīgi no tā, kur viņi dzīvo un kādā valodā runā. Savukārt, ievērojamā britu rakstniece Virdžīnija Vulfa teikusi, ka rakstniekam radīšanai nekas daudz no laicīgās pasaules labumiem nav nepieciešams – vien nauda un sava istaba…

 

Ventspils Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja, kura darbojas jau vairāk nekā 10 gadus, ir kļuvusi par dažādu pasaules valstu rakstošo cilvēku pagaidu mājvietu, daudzfunkcionālu literatūras veicināšanas centru, tādējādi sekmējot starpkultūru dialogu un Latvijas iekļaušanos starptautiskajā apritē. Līdzīgas institūcijas darbojas arī vairākās citās pasaules valstīs. Ventspils radošajā tikšanās un uzturēšanās vietā tās darbības laikā viesojušies vairāk nekā 800 literātu no vismaz 60 valstīm, sarakstīts vairāk par 300 grāmatām, tapuši sadarbības līgumi un kopprojekti, organizētas starptautiskas literatūras nozares konferences.

 

Ventspils Starptautiskā rakstnieku un tulkotāju māja piedāvā mājīgu vietu un ideālus apstākļus radošam darbam  vēsturiskajā Ventspils Rātsnama ēkā, kura atrodas pašā centrā – gluži līdzās ir ne vien Ventspils Galvenā bibliotēka, bet arī piejūras pilsētas burvīgā gaisotne. Valodas ceļinieku uzņemšanu visus šos gadus nodrošina radoša literatūru un kultūru mīloša cilvēku komanda, kuru vada tās saimniece – Ventspils Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas direktore Andra Konste. Mājā valdošās reizēm bohēmiskās gaisotnes dēļ kādā no intervijām viņa sevi nedaudz nenopietni nodēvējusi par “pusaudžu māti komūnā”.

 

Likumsakarīgi, ka pastāvīga un jau tradicionāla ir divu līdzās esošu un saturiski saistītu kultūras iestāžu – Ventspils Starptautiskās rakstnieku un tulkotāju mājas un Ventspils Galvenās bibliotēkas – sadarbība literāras ievirzes pasākumu organizēšanā. Ventspils Galvenā bibliotēka no šīs sadarbības ir liela ieguvēja: tiek organizēti kopīgi pasākumi, pārsvarā – tikšanās ar rakstniekiem. Liela ir skolotāju un skolēnu atsaucība. Novērtots, ka pēc tikšanās ar rakstnieku tiek izrādīta lielāka interese par viņa daiļradi. Tikšanās izvēršas īpaši jaukas, ja tās vada Andra Konste, sarunas ir spraigas un saistošas, rakstnieka personību atklājošas.

 

Par konkrētiem sadarbības piemēriem un virzieniem, interesantākajām kultūras norisēm, kā arī rakstnieku un tulkotāju mājas darba ikdienu plašāk uzzināsiet, ja atnāksiet uz pasākumu. Vasaras atvaļinājumu noskaņās laipni aicinām Bibliotekāru stāvā visus interesentus, lai uzklausītu un iesaistītos sarunā par bibliotekāriem tuvo tēmu – literatūru un rakstniekiem!