Diskusijā piedalīsies: Prof. Dr.hist. Vita Zelče, Dr.phil. Skaidrīte Lasmane, Dr.sc.comm. Laura Ardava, Dr.sc.comm. Didzis Bērzinš, Dr.sc.soc. Jurijs Ņikišins, Dr.art. Zane Radzobe, Mg.art. Sanita Burķīte, Mg.sc.soc. Aija Rozenšteine u.c.

 

Atmiņas pētījumu “bums” Eiropā sākās pirms vairāk nekā 30 gadiem. Kolektīvās/sociālās/kultūras atmiņas pētniecībā iesaistījušies arī vairāki Latvijas sociālo un humanitāro zinātņu pētnieki, kuru pētījumos analizētas gan atsevišķas Latvijas vēstures epizodes, gan arī personības.

2016. gada decembrī Gētes institūts Rīgā un LNB organizēja pasākumu “Trauma, atmiņa un nākotne”, kurā piedalījās šobrīd Eiropā ietekmīgākā atmiņas kultūras un atmiņas politikas teorētiķe profesore Aleida Asmane (Konstances Universitāte), politiķis un publicists Dainis Īvāns un komunikācijas zinātņu doktore Olga Procevska.

 

Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes Sociālās atmiņas pētniecības centra (SAPC) pētnieki ir veikuši Latvijas sabiedrības atmiņas pētījumus valsts pētījumu programmas “Nacionālā identitāte” ietvaros, laiduši klajā vairākas grāmatas, piemēram, “Pēdējais karš: Atmiņas un traumas komunikācija”, “Karojošā piemiņa: 16. marts un 9. maijs”, “(Divas) puses: Latviešu kara stāsti” un citas, kā arī publiskā telpā rosinājuši diskusijas par sāpīgu 20. gs. notikumu vērtējumiem. Patlaban SAPC pētnieki iesaistījušies starptautiskā projektā “Dzīve kopā ar sarežģītām atmiņām un identitātēm” (projekta akronīms – “LIVINGMEMORIES”). Tas ir starpdisciplinārs tīkla ERA.NET RUS+ (EU-FP7) projekts, kura uzdevums ir ne tikai izzināt vairāku valstu sabiedrību galvenokārt traumatisko sociālo atmiņu, bet arī veicināt pētnieku starptautisko sadarbību, attīstīt atmiņas pētījumu metodoloģiju un gatavot kopīgas zinātniskas publikācijas. Projekta “LIVINGMEMORIES” ietvaros kopā strādā pētnieku grupas no Helsinku Universitātes, Permas Valsts politehniskās Universitātes, Tartu Universitātes, Frankfurtes pie Mainas Gētes Universitātes, Koča Universitātes Stambulā un LU.

 

Šajā diskusijā SAPC pētnieki raksturos sava darba aktuālos jautājumus un konceptuālās pieejas, akcentējot problemātiskus atsevišķu pagātnes norišu slavinājuma un klusuma lauka fenomenus Latvijas sociālajā atmiņā.

Tas varētu būt arī kā turpinājums Rīgā notikušajam kolokviju ciklam “No dzīvesstāsta līdz atmiņu politikai”, kurā Latvijas zinātnieki diskutēja par pagātnes atcerēšanos, individuālās un kolektīvās atmiņas īpatnībām dažādos laikmetos un sabiedrībās. Pēdējā laikā minētie jautājumi raisa arvien pieaugošu interesi plašākā sabiedrībā. To var konstatēt arī pēc LNB lasītāju tematiskajiem pieprasījumiem.

 

Lai skaidrāk  apzinātu turpmākos virzienus, neieslīgtu atsevišķu vēstures posmu vai personu glorifikācijā, meklētu atbildes uz sarežģītiem, reizēm arī nepatīkamiem jautājumiem un nostiprinātu vērtības, kas ļauj veidot nākotni, aicinām uz diskusiju visus interesentus.

 

Pasākuma laikā interesentiem būs apskatāma tematiskā izlase no LNB krājuma.

Rīko: LNB Nozaru literatūras centrs sadarbībā ar LU Sociālo zinātņu fakultātes pētniekiem.