Tā būs gan par inovatīviem tautas mūzikas spēles meklējumiem un interpretācijas iespējām, gan par latviešu tautas mūzikas instrumentiem, to attīstību un izmantošanu folkloras, postfolkloras, roka, pasaules mūzikas un citos mūzikas virzienos.

“MU-TE” ir sarunu cikls, ko veido septiņas diskusijas ar nozaru profesionāļiem un auditoriju, demonstrējumiem un uzstāšanos par septiņām Latvijai svarīgām kultūras jomām: vizuālo mākslu, mūziku, arhitektūru un dizainu, skatuves mākslām, kino un tautas tradīcijām laikmetīgā skatījumā. Projekta mērķis ir vairot sabiedrības informētību par laikmetīgo kultūru un veicināt mākslas resursu un vērtību pieejamību, kā arī zināšanu radīšanu un mākslu jaunradi.

Cikla pirmajā pasākumā piedalīsies folkloras speciālisti un mūziķi multi-instrumentālisti Dina Liepa, Ruta Stepiņa un Oskars Potjanko. Sarunu vadīs LNB Mūzikas lasītavas nozaru bibliogrāfe Liena Teterovska, tautas tradīciju kopas “Budēļi” vadītāja.

Dina Liepa ir pazīstama kā brīnišķīga koklētāja un aizrautīga folkloras skolotāja. Paralēli darbam bibliotēkā, ikdienā viņa ir arī Rīgas bērnu un jauniešu folkloras kopu koordinatore un Latvijas Bērnu un jauniešu folkloras programmas “Pulkā eimu, pulkā teku” muzikālā vadītāja. Kopš 1998. gada –  Rīgas Skolēnu pils folkloras kopas “Kokle” vadītāja, folkloras kopas “Laiksne” dalībniece. D. Liepa ir pārliecināta, ka folklora un tautas mūzika harmonizē cilvēku, ļauj atrast sevi un savu piederību.

Ruta Stepiņa ir tautas muzikante un latviešu tradicionālās kultūras speciāliste ar vairāk nekā 20 gadu lielu folkloras un tautas mūzikas skolotājas pieredzi. Šobrīd R. Stepiņa vada folkloras kopas “Lāns” un “Rudzi”, tādējādi īstenojot savu pasaules skatījumu un tautas mūzikas izjūtu. “Lāns” apraksts vēsta: “Folkloras kopa “Lāns” spēlē autentiskus latviešu tautas instrumentus, latviešu folkloras dziesmu materiālus papildinot ar savām interpretācijām. Mūzikas pazinēju aprindās šī kopa ir pazīstama ar savu savdabīgi senatnīgo, smalko un sievišķo skanējumu.

Oskars Potjanko pēc izglītības ir gan programmētājs, gan etnomuzikologs. Pasniedz ermoņiku spēli Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Kopš 2005. gada viņš aizrāvies ar kokles spēli, iesaistījies arī folkloras kopā “Kokle”. Šobrīd O. Potjanko spēlē grupā “Maskačkas Spēlmaņi” un kopā ar tautas vijolnieku Jurģi Ukrinu. Pēdējā laikā pilnveido ermoņiku spēli un kopā ar domubiedriem izdevis vēsturiski informatīvu grāmatu ar CD par tikai Latvijā sastopamajām ermoņikām ieviņām.

Jaunrades sarunu cikla “MU-TE” sarunas tiks dokumentētas, un no iegūtajiem video, tekstuālajiem un vizuālajiem materiāliem tiks veidota digitālā publikācija.