Spēle veidota ar Valsts kultūrkapitāla fonda, kolektīvā ieguldījuma portāla “Projektu banka” un SIA “Darbnīca A projekti” finansiālo atbalstu. Spēli izstrādājis Latvijas dizaina projektu uzņēmums IK “Kurland Woodcake” jeb “Kokmaizītes”. Spēles autore ir Baiba Altena sadarbībā ar galda spēļu lietpratēju Pāvilu Jurjānu, spēles māksliniece ir Anna Orniņa.

 

Lūk, dažas atsauksmes no spēles testa grupas – Iespējamās misijas skolotājām:
“latviešu valoda beidzot kļūst jautra!” (Ance Jaks), “spēle ievelk sevī, visu laiku bija nenorimstoša interese un aizrautība domāt, meklēt un veidot vārdus” (Anastasija Orehova), “lieliska iespēja vienlaikus attīstīt vairākus domāšanas virzienus – matemātisko stratēģijas plānošanu, vārdu krājuma bagātināšanu, kā arī atjautību un sacensības garu, tātad patiks dažāda vecuma un pieredžu galda spēļu faniem” (Laura Tuktēna).

 

Spēles atklāšanā Kuldīgas bibliotēkā 22. decembrī piedalīsies spēles izgudrotāji un radošā komanda, kā arī Iespējamās misijas latviešu valodas skolotājas un viņu skolēni. Spēles atklāšana plānota kā pirmais Burtošanas čempionāta turnīrs, kas vienlaikus būs jautra ballīte un slavas dziesma mūsu latviešu valodai. Turnīra balvās tiks izspēlētas 10 jaunās spēles.

 

Spēle “Burtošanas čempionāts” piedāvā 179 kārtis ar 144 latviešu valodai raksturīgākajām zilbēm. Sekojot spēles noteikumiem, no spēlē iekļautajām zilbēm var darināt vairāk nekā 2000 latviešu valodas vārdu. Vārdus var veidot pamatformās un locījumos, tie var būt gan nopietni, gan nenopietni. Katrai zilbei ir piešķirti punkti atkarībā no zilbju lietošanas biežuma latviešu valodā, un, jo retāku zilbi izmanto, jo vērtīgāku vārdu izveido .

 

Par spēles ideju un izstrādes gaitu stāsta autore Baiba Altena: “Redzot, cik salīdzinoši maz un arvien mazāk ar grāmatu lasīšanu nodarbojas skolu jaunieši, jau 2014. gadā radās doma, ka latviešu valoda ir jāpadara par spēli. Lai spēles mehānika un azarts būtu primārais, kā dēļ jaunieši būtu gatavi iedziļināties latviešu valodā un vārddarināšana kļūtu par aizrautīgu nodarbi. Pirms spēles izstrādāšanas vairāk nekā divus gadus veicām pētījumus. Vispirms aptaujājām jaunāko klašu pedagogus, lai noskaidrotu, kādām kvalitātēm spēlei ir jāpiemīt. Ar pētījuma detalizētiem rezultātiem var iepazīties šeit: “Kā iemācīt lasīt 21. gadsimtā? Tad analizējām latviešu valodu, lielu daudzumu teksta sadalot pa zilbēm un saskaitot, cik daudz to ir un cik bieži tās valodā tiek lietotas. Vienlaikus sākām līdzekļu vākšanu, lai spēles tirāža būtu pēc iespējas lielāka. Vispirms mūsu idejai noticēja Valsts kultūrkapitāla fonds, tad privātie un korporatīvie ieguldītāji kolektīvā ieguldījuma platformā “Projektu banka”. Esam pateicīgi visiem, kuri palīdzēja, jo tas nudien nav viegls uzdevums – izdomāt spēli, savākt tai ražošanas līdzekļus, uzzīmēt un saražot to, izpildot visas solītās saistības ar spēles ieguldītājiem.”

 

Galda spēļu lietpratējs un Burtošanas čempionāta konsultants Pāvils Jurjāns par jauno spēli saka: “Zilbes manā skatījumā ir interesantāks vārdu veidošanas materiāls par burtiem. Aizņemoties metaforu no ķīmijas, burti ir kā atomi, bet zilbes ir kā molekulas. Molekulu – zilbju – klāsts ir daudz, daudz krāšņāks un daudzveidīgāks par pliku alfabētu. Spēles veidošanas gaitā man personīgi atklājās daudzas interesantas nianses par dažādu zilbju biežumu latviešu valodā. Domāju un ceru, ka šī zilbju spēle noderēs arī jaunās paaudzes ievešanai lasīšanas priekā – kārtis var arī vienkārši izklāt uz galda un aicināt bērnu meklēt visus vārdus, ko viņš atpazīst.”

 

Spēles izstrādātāji jau pavisam drīz plāno publiskotajam starta komplektam izdot jaunu zilbju papildinājumus.