Kas jādara?

Katram zibakcijas dalībniekam jādodas uz LNB un jāņem līdzi viena sev īpaša grāmata (valodai nav nozīmes) ar tās priekšlapā pašrocīgu ierakstītu vēstījumu, kas pamato, kādēļ konkrētais izdevums personai ir nozīmīgs. Varbūt grāmatā ir iespiests zīmogs vai palicis kafijas traips, atzīmēti mīļākie citāti? Taču varbūt tā iegādāta par pirmo algu vai apceļojusi pasauli? Tautas grāmatu plauktā nokļuvušie vēstījumi tiks glabāti mūžīgi!

Plkst. 16.00 vēlreiz sastāsimies simboliskā grāmatu ķēdē LNB 1. stāvā un padosim bibliotēkai uzdāvinātās grāmatas no rokas rokā līdz pat 2. stāvam, kamēr tās sasniegs Tautas grāmatu plauktu.

 

Kāpēc dāvināt?

Mēs vēl aizvien ar gaišām atmiņām atceramies skaisto un saviļņojošo “Grāmatu draugu ķēdi”, kas 2014. gadā, atklājot Rīgas-Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu, ievadīja pirmās grāmatas ienākšanu Gaismas pilī. Mēs arī atceramies, kā plecu pie pleca stindzinošā salā kopā ar Jums – ar vēl vismaz 15 000 cilvēkiem padevām grāmatas no LNB vēsturiskā nama K. Barona ielā 14 uz Gaismas pili, Mūkusalas ielā 3. Šis notikums dažu dienu laikā apceļoja pasaules laikrakstus, ziņu lentes, televīzijas un radiofonus. Mēs vēlamies tā vērtību nostiprināt kā jaunu tradīciju, ik gadu 18. janvārī pulcējoties bibliotēkā un veidojot simbolisko “Grāmatu draugu ķēdi”. Un mums ir vajadzīga Jūsu palīdzība! Tāpat kā toreiz! Sāksim jau šogad!

 

Uzdāvinātās grāmatas papildinās tos izdevumus, kuri Tautas grāmatu plauktā nogādāti kopš 2014. gada. Šobrīd Tautas grāmatu plauktā mājvietu raduši jau vairāk nekā 5000 dāvinājumu no dažādām pasaules valstīm, radot un nostiprinot īpašu vietu bibliotēkā, ko veidojuši cilvēki paši – līdzdarbojoties. Tapēc mums ir svarīgi, lai grāmatā būtu stāsts, kas vēsta par katra dāvinātāja individuālo vēsturi; par to, kas nav izlasāms enciklopēdijās vai romānos. Par ikdienu, nejaušībām, sajūtām vai uzskatiem. Par to, kas citādi nogrimtu laika plūdumā.