Turpinot apgūt citu pasaules valstu bibliotēku pieredzi un cenšoties iezīmēt un izprast katram reģionam raksturīgo, neklātienē apmeklēsim Spānijas publiskās bibliotēkas. Mūsu “gide” būs Kuldīgas novada Pelču pagasta bibliotēkas vadītāja Daina Girvaite. Pēdējā laikā bibliotēku nozares profesionāļu aprindās Dainas atpazīstamību sekmējušas vairākas nozīmīgas balvas – Kuldīgas novada balvas kultūrā “Gada bibliotekārs 2012” un “Radošums un uzdrīkstēšanās 2014”, kā arī starptautiskā EIFL Inovāciju balva izglītībā 2014. gadā par darbu ar bērniem, popularizējot novadpētniecību. Pelču bibliotēkā Daina strādā kopš 2011. gada; nelielās pagasta bibliotēkas galvenie stratēģiskie virzieni šobrīd ir mūžizglītības piedāvājums pieaugušajiem (piemēram, datorprasmju apmācība un spāņu valodas nodarbības) un darbs ar bērniem un jauniešiem.

Tā kā spāņu valoda un kultūra kļuvusi par saistošāko Dainas pēdējā laika aizraušanos, jau otro gadu Pelču bibliotēkas mūžizglītības piedāvājuma ietvaros viņa māca spāņu valodu arī citiem interesentiem. Apceļojot Spāniju, Daina vairākkārt apmeklējusi arī publiskās bibliotēkas, izveidoti kontakti ar Spānijas bibliotekāriem. “Vienmēr ir interesanti papētīt, kādas ir mūsu darba līdzības un atšķirības, un ir daudz laba, ko varam mācīties no viņiem un viņi – no mums. Esmu veikusi arī nelielu aptauju par lietām, kas svarīgas Spānijas bibliotekāriem”, stāsta Daina.

Tikšanās reizi ievadīs LNB Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavas galvenās bibliotekāres Elitas Vīksnas sagatavots teorētisks Spānijas bibliotēku raksturojums.

 

Pirms tikšanās iesakām izlasīt Latvijas Bibliotēku portālā publicēto Dainas interviju ar Viānas bibliotēkas (Spānija) vadītāju Iņaki Suso Espadas: “Vai tas ir putns? Vai tā ir lidmašīna? Nē, tas ir superbibliotekārs!”

Lai gan īpaša vieta sarunā atvēlēta publisko bibliotēku darbam, uz tikšanos Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavā aicinām visus interesentus – gan publisko, gan akadēmisko bibliotēku darbiniekus, kā arī LNB kolēģus!