2012. gada 29. septembrī plkst. 13.00 dzejnieka Edvarda Treimaņa-Zvārguļa mājā “Leukādija” notiks Dzejas un grāmatu diena.

  

Programma:

  • “Un tad viņi satikās…”. Cēsu Tautas teātra uzvedums. Rasmas Bērziņas scenārijs un režija, Jura Krūzes mūzika
  •  Piemiņas brīdis Dzejnieka atdusas vietā
  •  Viesos dzejnieces Anda Līce un Mirdza Kerliņa
  •  Sarunas pie tējas tases

 

Bezmaksas autobusa maršruts:
Priekuļi plkst. 12.00 (stāvlaukumā pie novada domes) – Cēsis 12.15 (viesnīca Kolonna Hotel Cēsis, Vienības laukums 1) – Liepa 12.35 (pieturā pie Liepas pamatskolas) – “Leukādija”
Pēc pasākuma: “Leukādija” – Liepa – Cēsis – Priekuļi

 

 

Organizē Cēsu Centrālā bibliotēka sadarbībā ar Cēsu Tautas teātri, Priekuļu pagasta bibliotēku, Treimaņu dzimtu.

Ieeja bez maksas
.

 

 

DZEJAS DIENAS “LEUKĀDIJĀ”

Kā katru gadu Dzejas dienu izskaņā visi interesenti 29. septembrī pulksten 13.00 tiek aicināti uz Dzejas un grāmatu dienu dzejnieka Edvarda Treimaņa-Zvārguļa mājā „Leukādija”. Mājas pagalmā Cēsu Tautas teātra aktieri rādīs savu jauno uzvedumu „Un tad viņi satikās…” (Rasmas Bērziņas scenārijs un režija, Jura Krūzes mūzika). Tas būs stāsts dzejā un mūzikā par kaimiņiem, dzejniekiem, arī draugiem Edvardu Treimani-Zvārguli, Kārli un Eduardu Veidenbaumiem. Piemiņas brīdī Dzejnieka atdusas vietā skanēs Edvarda Treimaņa-Zvārguļa dzeja.

 

„Leukādiju” viešņas šogad būs dzejnieces Anda Līce un Mirdza Kerliņa. 

 

Anda Līce (1941) – dzejniece, publiciste, sabiedriska darbiniece, vairāk kā  20 dzejas un eseju grāmatu autore, ilgus gadus strādājusi Latvijas Okupācijas muzejā. Viņas dzimtā puse ir Cesvaines apkārtnē, kur viņa dzīvo arī pašlaik. Ar A. Līces gādību izdotas sešas „Via Dolorosa”, kā arī citas uz Sibīriju izsūtīto cilvēku atmiņu grāmatas. Saņēmusi Eduarda Veidenbauma un Aspazijas literārās prēmijas. Apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni. Pirmais dzejolis publicēts 1967. gadā, tas bija par viņas Sibīrijas bērnību. 1968. gadā A. Līci uzaicināja uz jauno autoru semināru, bet 1982. gadā uzņēma Rakstnieku savienībā. No 1984.-1992. gadam strādāja par dzejas konsultanti Rakstnieku savienībā, tajā viņa strādāja Atmodas sākumā, tur piedzīvoja 1991. gada barikāžu dienas, tā bija arī pirmā vieta, kur sāka interesēties par represēto cilvēku atmiņu stāstiem. Tika izveidota staļinisma ļaundarību apzināšanas komisija, kuru vadīja akadēmiķis J. Stradiņš, bet A. Līce veica sekretāres pienākumus. Daudziem A. Līce bija pirmais cilvēks, kuram apmeklētāji uzticēja šīs atmiņas. Tā viņa kļuvu par šo atmiņu galveno vācēju un glabātāju. Atsāka rakstīt publicistiku, un līdz pat šim laikam šī tēma visā uzrakstītajā ir klāt. 2011. – dzejnieces apaļās dzīves jubilejas gadā apgādā „Likteņstāsti” iznāca Andas Līces atmiņu grāmata „Pateikt un pateikties”, klajā nāca arī režisora Andra Feldmaņa filma divās sērijās „Ceļa domas”. Abi darbi lielā mērā rāda dzejnieces mūžu, akcentējot Sibīrijā pavadīto laiku un tā rezonansi viņas liktenī. 

 

Mirdza Kerliņa dzimusi Nītaures pagastā, beigusi Cēsu 1. vidusskolu, Latvijas Valsts universitātes Filoloģijas fakultātes latviešu valodas un literatūras nodaļu. Viņa dzīvojusi Ērgļos, Cēsīs, Rīgā, bet tagad viņas mājas ir Drabešu pagastā. Literātes pirmā publikācija – dzejolis „Māmiņas diena” bija žurnāla „Bērnība” 1963. gada 3. numurā. Iznākušas 4 viņas grāmatas „Zib zibēdama” (dzeja, 1979), „Pasakas lido” (2005), „Es Dieva dārzā biju” (dzeja, 2005), grāmata – kalendārs „Pasakas no Dieva azotes” (2011). Viņas darbi publicēti vairākos kopkrājumos, piemēram, „Acis”, „Četri”, „Man vārds ir uz mēles” un citos, periodiskajos izdevumos. Mirdza Kerliņa ne tikai raksta literārus darbus, bet viņu var saukt arī par mākslinieci, viņa ir apgleznojusi zīdu, apstrādājusi ādu. Paši unikālākie ir viņas no dažādiem materiāliem darinātie tauriņi, citi mākslinieki tādus neveido.

 

Uz pasākumu un mājās atgriezties varēs ar bezmaksas autobusu, tā maršruts: Priekuļi plkst. 12.00 (stāvlaukumā pie novada domes) – Cēsis 12.15 (viesnīca Kolonna Hotel Cēsis, Vienības laukums 1) – Liepa 12.35 (pieturā pie Liepas pamatskolas) – „Leukādija”; pēc pasākuma: „Leukādija” – Liepa – Cēsis – Priekuļi

 

Pasākumu organizē Cēsu Centrālā bibliotēka sadarbībā ar Cēsu Tautas teātri, Priekuļu pagasta bibliotēku, Treimaņu dzimtu.
      

Ieeja bez maksas, jo tā organizēšanu atbalsta Cēsu novada pašvaldība, Priekuļu novada pašvaldība, Treimaņu dzimta.

Informāciju apkopoja:
Gunta Romanovska,
Cēsu Centrālās bibliotēkas direktores vietniece
Tālr..: 64112020; 64122879; 64123644      

e-pasts: gunta.romanovska@biblioteka.cesis.lv ; gunrom@inbox.lv