Izstādes ekspozīcijā skatāmi materiāli par latviešu izceļošanu uz Krieviju 19.gs. otrajā pusē un 20.gs. sākumā. Šajā laikā daudz latviešu devās iegūt izglītību Tērbatas, Maskavas, Pēterburgas un Pleskavas augstskolās un profesionālajās skolās. Lielākajos studentu centros veidojās studentu korporācijas, latviešu dzīves vietās dibinājās dažādas biedrības. Vēlme saglabāt nacionālo identitāti mītnes zemēs un izglītot tautiešus dzimtenē sekmēja periodikas un grāmatu izdošanu aiz Latvijas robežām.

19.gs. otrajā pusē un 20.gs sākumā migrācija bija modernā laikmeta zīme visā Eiropā. Auga iedzīvotāju skaits, attīstījās ražošanas līdzekļi, radās darbaspēka pārpalikums. Jau 19.gs. 50. gados latvieši devās uz Iekškrievijas guberņām, cerībā iegūt tur zemi vai vismaz to nomāt.

1897. gadā Krievijas impērijā ārpus mūsdienu Latvijas jau dzīvoja vairāk kā 112 000 latviešu, t.i. 8% no visiem 1,4 miljoniem latviešu. Pirms I pasaules kara uz Iekškrieviju ik gadu izceļoja ap 5000 latviešu un to skaits šajā laikā jau sasniedza aptuveni 165 000 cilvēku.

Ekspozīcijas dokumentos, fotogrāfijās, dažādos izdevumos skaidroti latviešu aizbraukšanas cēloņi, meklētas atbildes, vai izceļotāji, pūloties izrauties no nabadzības, meklējot taisnību, ko dod gara brīvība, sasniedza ko vēlējās. Izstāde vēsta par to kā latvieši iedzīvojās svešās zemēs un centās saglabāt latviskumu, par to kā tie kalpoja Latvijai un kā tautieši dzimtenē vērtēja viņu rīcību. Izstādē atsevišķa sadaļa veltīta latviešu grāmatniecībai Krievijā, atsevišķi izdalot arī latgaliešu grāmatniecību.

Konsultanti, tekstu un komentāru autori – vēsturnieks Toms Ķikuts, grāmatniecības speciālisti Lilija Limane un Viesturs Zanders, Latvijas Nacionālā bibliotēka, izstādes organizatori izsaka pateicību Latvijas Republikas Ārlietu ministrijai, Latvijas Republikas vēstniecībai Maskavā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrībai un reklāmas aģentūrai LIV RIGA, Maskavas M.Rudomina Ārzemju literatūras bibliotēkai par izstādes tulkojumu krievu valodā un par iespēju izstādi parādīt Maskavas skatītājiem. Izstādes kuratore, vizuālās koncepcijas autore Velta Knikste. Kompjūtergrafika Gatis Buravcovs.

Izstāde Maskavā skatāma no 10. jūnija līdz 10. jūlijam.